Κρητικός πελτές ή ζελές από κυδώνια...

Θυμάμαι κάθε χρόνο τέτοια εποχή που οι συγγενής μας έφερναν κυδώνια στο σπίτι. Τότε η μητέρα μου ξεκινούσε την εργασία. Τι έφτιαχνε; είναι προφανές για εμάς εδώ στην Κρήτη, κυδώνι γλυκό και φυσικά τον αγαπημένο μου ζελέ που εμείς τον λέγαμε «πελτέ».

Πιατάκι με πελτέ από κυδώνια...
Αν σας έκανα να ζηλέψετε και να θέλετε να δοκιμάσετε λίγο πελτέ, μην στεναχωριέστε παρακάτω σας γράφω μια σπιτική συνταγή για να τον φτιάξετε. Και να είστε σίγουροι ότι ακόμα και αν δεν τον πετύχετε, δηλαδή αν δεν ξεκολλά από το πιατάκι όπως ο ζελές, ούτως ή άλλως θα είναι πεντανόστιμος μυρωδάτος και με υπέροχο χρώμα.

Κρητικός πελτές

Υλικά:

  • 1 κιλό κυδώνια
  • ζάχαρη όση χρειαστεί

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στα τέσσερα. Καθαρίζουμε τη φλούδα και τους σπόρους και μετά τα κόβουμε σαν τις τηγανιτές πατάτες. Τοποθετούμε τα κομμένα κυδώνια σε μια κατσαρόλα.
  • Μαζεύουμε τις φλούδες και τους σπόρους σε ένα τουλουπάνι ή 2-3 κομμάτια τούλι, το οποίο δένουμε καλά και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα µε τα κυδώνια.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν καλά τα κυδώνια και 2 δάκτυλα περίπου περισσότερο.
  • Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σε χαμηλή φωτιά για να μην εξατμιστεί το νερό τους.
  • Μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σουρώνουμε καλά με ένα τουλπάνι (αν δεν έχουμε τουλουπάνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα κομμάτια τούλι που ανάμεσα έχουμε βάλει βαμβάκι). Έτσι περνά το υγρό που έμεινε από το βράσιμο των κυδωνιών χωρίς ίχνος ανεπιθύμητου υλικού. Δεν πιέζουμε τα κυδώνια για να μη θολώσει ο ζωμός μας. Τώρα πετάμε το τούλι με τα σπόρια και τις φλούδες ενώ με τα υπόλοιπα φτιάχνουμε αν θέλουμε ένα ωραιότατο γλυκό ή μαρμελάδα.
  • Βάζουμε σε µία κατσαρόλα όσα ποτήρια ζωμό, τόσα ποτήρια ζάχαρη και στο τέλος 1 επιπλέον ποτήρι ζωμό. Βράζουμε (περίπου 1 ώρα σε σιγανή φωτιά) και για να δούμε αν ο πελτές είναι έτοιμος τον δοκιμάζουμε βάζοντας σταγόνες σ' ένα ποτήρι νερό μέχρι να µη διαλύεται η σταγόνα καθώς βυθίζεται.
  • Στο τελευταίο βράσιμο, δηλαδή λίγο πριν βγάλουμε τον πελτέ από τη φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό ενός λεμονιού.

Αν θέλουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού μπορούμε ρίξουμε μέσα στον πελτέ ένα κλωναράκι αρμπαρόριζα την οποία έχουμε δέσει καλά με μια κλωστή στο χερούλι της κατσαρόλας.