kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Φτιάξτε μόνοι σας λαγάνα

Λαγάνα

Με την τιμή της λαγάνας να είναι στα ύψη αποφασίσαμε με τη σύζυγό μου να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε τη δικιά μας λαγάνα.

Ψάξαμε στο internet και βρήκαμε συνταγές για κάθε γούστο. Διαλέξαμε αυτή που μας φαινόταν καλύτερη και αποφασίσαμε να την εκτελέσουμε.

Ε! λοιπόν οι λαγάνες μας ήταν πεντανόστιμες και όπως ήταν φυσικό φτηνότατες.

Η συνταγή που επιλέξαμε για να φτιάξουμε τη λαγάνα μας, είναι:

Λαγάνα

Υλικά

  • 60 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
  • 2 κούπες ζεστό νερό (40 βαθμών Κελσίου)
  • 1 κιλό αλεύρι, αν έχετε σκληρό
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 2 κουταλιές ζάχαρη ή 1 κουταλιά μέλι
  • λίγο σουσάμι 

Ποσότητα:3-4 λαγάνες

Χρόνος προετοιμασίας: 1 - 2 ώρες

Χρόνος ψησίματος: 20'

 

Εκτέλεση

  1. Διαλύστε τη μαγιά στο μισό ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 1 - 2 ώρες.
  2. Βάλτε σε μια λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη φουσκωμένη μαγιά και 1 1/2 κούπα ή όσο χλιαρό νερό χρειαστεί και ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη.
  3. Ζυμώστε την δυνατά 8'-10'. Χωρίστε την σε 3 ή 4 μπάλες. Αλείψτε τες με λάδι και βάλτε τες σε μπολ. Σκεπάστε κι αφήστε τες να διπλασιασθούν σε όγκο.
  4. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 ή 4 χοντρές πίτες, με διάμετρο 18-20 εκ. Βάλτε τες σε μεγάλες λαμαρίνες, σκεπάστε κι αφήστε τες να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
  5. Πατήστε τες με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθειές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τες με λίγο νερό και πασπαλίστε τες με σουσάμι.
  6. Ψήστε τις λαγάνες στους 200 βαθμούς Κελσίου, 15'-20'.

Οι λαγάνες στεγνώνουν πολύ γρήγορα, είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια ημέρα, αλλιώς, φυλάξτε τες στην κατάψυξη κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται έως 3 μήνες.

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 115 επισκέπτες και κανένα μέλος