kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Κατασκευές - Do It Yourself

Ο δεκάλογος του DIY για αρχάριους και μη!

Παλιά έπιπλα, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια και άλλα ξεχασμένα αντικείμενα, μπορούν να αποκτήσουν νέα ζωή και υπόσταση! Στο διαδίκτυο ξεφυτρώνουν αναρίθμητα DIY (do it yourself) sites, αλλά και φωτογραφίες από κατασκευές που εντυπωσιάζουν τον καθένα και προσκαλούν σε μία δημιουργική δράση.

DIY
1. Ξεκινήστε με κάτι εύκολο και απλό! Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μία ομαλή εισαγωγή στον μικρόκοσμο του «φτιάξτο μόνος σου», καθώς θα απολαύσετε τη χαρά της δημιουργίας. Σταδιακά, και όταν δείτε τι σας διασκεδάζει περισσότερο πειραματιστείτε με πιο δύσκολες κατασκευές.

2. Μη φοβάστε να αποτύχετε ή να κάνετε κάποιο λάθος. Η επανάληψη, η δοκιμή και ο πειραματισμός είναι απαραίτητα βήματα που θα σας οδηγήσουν σταδιακά στην επιτυχία.

3. Σκεφτείτε τι υπάρχει στο σπίτι ή στον κήπο σας που θα θέλατε να αλλάξετε. Όταν βρείτε το αντικείμενο, πάρτε ιδέες από το internet και δείτε τη διαδικασία βήμα-βήμα. Θα δείτε ότι είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από όσο φαντάζεστε.

Περισσότερα...

Για ποιους λόγους αγαπάμε το DIY!

Παλιά έπιπλα, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια και άλλα ξεχασμένα αντικείμενα, μπορούν να αποκτήσουν νέα ζωή και υπόσταση! Στο διαδίκτυο ξεφυτρώνουν αναρίθμητα DIY (do it yourself) sites, αλλά και φωτογραφίες από κατασκευές που εντυπωσιάζουν τον καθένα και προσκαλούν σε μία δημιουργική δράση.

DIY
Κι όμως, στην καθημερινότητά μας, ολοένα και πιο λίγοι έχουμε τη χαρά να βλέπουμε και να καμαρώνουμε το χειροπιαστό αποτέλεσμα μιας εργασιακής ημέρας μας. Φαίνεται πως οι υπολογιστές και γενικότερα η πνευματική εργασία παραγκώνισαν αποφασιστικά τις DIY πράξεις. Η επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή αντικατέστησε τον παραδοσιακό πάγκο εργασίας κι εμείς νιώθουμε πολλές φορές ανήμποροι να επιδιορθώσουμε οτιδήποτε, είτε λόγω έλλειψης γνώσης, είτε λόγω έλλειψης χρόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια κατασκευή DIY είναι "mission impossible". Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που θα σας κάνουν να εκτιμήσετε ή έστω να επαναπροσεγγίσετε την ιδέα του «φτιάχτο μόνος σου». Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι λίγο μεράκι και μπόλικη φαντασία!

Περισσότερα...

Οδηγίες για την κατασκευή χαρταετού...

Χαρταετός
Το πέταγμα του αετού την Καθαρή Δευτέρα είναι ένα όμορφο παιχνίδι, ένα γραφικό έθιμο, ένα πανηγύρι χρωμάτων στους ουρανούς μας. Ας το χαρούμε προσπαθώντας να στείλουμε και τον δικό μας αετό, ψηλά στον ανοιξιάτικο ουρανό, κοντά στον ήλιο.

Δυστυχώς, όμως, κάθε χρόνο, το έθιμο αυτό γίνεται αιτία σοβαρών ατυχημάτων. Προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους ατυχήματα είναι σημαντικό:

 • Να επιλέγουμε με προσοχή τον τόπο που θα πετάξουμε το χαρταετό. Ιδανικά, επιλέγουμε χώρους ανοιχτούς, μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα και γκρεμούς, και ποτέ ταράτσες. Η πτώση από ύψος αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς που μπορεί να προκληθεί από το πέταγμα του χαρταετού.
 • Σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα σύρματα, σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσουμε να τον ξεμπλέξουμε, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
 • Να επισημάνουμε στα παιδιά ότι το ίδιο το σκοινί του χαρταετού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο χειρισμός του είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσάρεστα ατυχήματα, όπως κόψιμο στα χέρια ή το λαιμό και εγκαύματα από την τριβή.

Για την κατασκευή του χαρταετού Θα χρειαστούμε:

 • 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο περίπου 80 εκατοστά το καθένα (ή για καλύτερο χαρταετό 3 ξερά καλάμια κομμένα στη μέση)
 • χαρτί
 • γερό σπάγκο
 • λεπτό σύρμα
 • κολλητική ταινία
 • χρωματιστά χαρτιά για την ουρά ή χάρτινες κορδέλες

Περισσότερα...

Πως φτιάχνουμε ένα ασυνήθιστο χαρταετό

ΧαρταετόςΗ κατασκευή του χαρταετού είναι κάτι που με ενθουσίαζε από μικρό παιδί. Κάθε χρόνο την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας σηκωνόμουν πρωί-πρωί πράγμα ασυνήθιστο και πήγαινα έξω στη γειτονιά για να βρω καλάμια.

Πρέπει να ξέρετε ότι ο καλύτερος χαρταετός γίνεται με καλάμι και όχι με ξύλινο πηχάκι!!!

Αφού έβρισκα τα καλάμια της αρεσκείας μου έκοβα δυο και τα κουβαλούσα τραβώντας τα στο σπίτι όπου με περίμενε ο πατέρας μου για να με βοηθήσει στο κόψιμο.

Η κατασκευή του χαρταετού άρχιζε…

Περιγραφή κατασκευής:

Χρειάζονται 3 πηχάκια για την κατασκευή χαρταετού σε σχήμα αστεριού ο οποίος ήταν και ο αγαπημένος μου ή 2 για την κατασκευή του παρακάτω ασυνήθιστου χαρταετού.

Υλικά:

 • Χαρτί περιτυλίγματος μονόχρωμο ή μια άσπρη πλαστική σακούλα αρκετά μεγάλη (τουλάχιστο 30x40 εκατοστά)
 • Δυο μικρά καλάμια 30 εκατοστά μήκος
 • Ψαλίδι ή χαρτοκόπτη
 • Διάφανη κολλητική ταινία 1,5 εκατοστά φάρδος
 • Λεπτό σπάγκο
 • Δυο κομμάτια όμορφη κορδέλα

Περισσότερα...