kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

To LINUX πάει στο διάστημα!

Η NASA εγκαταλείπει τα Windows στους φορητούς υπολογιστές του ISS...

Αν έχετε ακόμη αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να εγκαταστήσετε κάποια διανομή του LINUX, αντί των WINDOWS, στον υπολογιστή σας διαβάστε τα παρακάτω άρθρο σχετικά με το λειτουργικό που θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ο διαστημικός σταθμός ISS στους υπολογιστές του.

Διαστημικός Σταθμός
Οι βασικοί λόγοι της μετάβασης στο LINUX είναι ότι πρόκειται για ανοιχτό λογισμικό, πολύ σταθερό στην λειτουργία του και το κυριότερο είναι "αδύνατο" να το βλάψει κάποιος ιός.

Στην ιστοσελίδα news.in.gr/science-technology αναφέρονται τα παρακάτω:

Οι φορητοί υπολογιστές που χρησιμοποιεί το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εγκαταλείπουν τα Windows της Microsoft για χάρη του Linux.

«Μεταφέραμε ορισμένες βασικές λειτουργίες από τα Windows στo Linux επειδή χρειαζόμασταν ένα σταθερό και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα -ένα σύστημα που μας επιτρέπει να διορθώνουμε ή να προσαρμόζουμε το λογισμικό στις ανάγκες μας» δήλωσε εκπρόσωπος της United Space Alliance, ένας εργολάβος της NASA που έχει αναλάβει τη διαχείριση των φορητών.

 

Τα «δεκάδες» λάπτοπ του ISS πρόκειται τώρα να αναβαθμιστούν στη διανομή Debian 6 του Linux. Άλλα συστήματα του τροχιακού εργαστηρίου τρέχουν άλλες διανομές του Linux, όπως το Scientific Linux που αναπτύσσεται στο CERN και το αντίστοιχο αμερικανικό εργαστήριο Fermilab.

Οι αστροναύτες του ISS χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους υπολογιστές στις καθημερινές τους εργασίες, όπως η παρακολούθηση των προμηθειών και των επιστημονικών πειραμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λάπτοπ του ΙSS που έτρεχαν τα Windows XP έχουν μολυνθεί τουλάχιστον μία φορά από ιούς. Το 2008, ένας Ρώσος κοσμοναύτης έφερε μαζί του έναν φορητό με τον ιό W32.Gammima.AG, ο οποίος γρήγορα εξαπλώθηκε και στους άλλους φορητούς του σταθμού.

Για τη μετάβαση στο Linux θα προσφέρει τώρα βοήθεια το Ίδρυμα Linux.

Παρατήρησεις:

1. Μία πολύ όμορφη και λειτουργική διανομή είναι το UBUNTU 13.04 LTS, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν στη διεύθυνση: http://ubuntu-gr.org/getubuntu/download για υπολογιστή με επεξεργαστή 32-bit ή 64-bit.

2. Με την εγκατάσταση της παραπάνω έκδοσης εγκαθίσταται και το LibreOffice το οποίο είναι κάτι αντίστοιχο με το Office των Windows.

3. Βασικό είναι ότι το λογισμικό είναι νόμιμο, δωρεάν και ενημερώνεται μέσω σύνδεσης στο Ιντερνέτ χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

4. Αν χρησιμοποιείτε κάποια ειδική εφαρμογή πριν μεταβείτε στο νέο λειτουργικό σύστημα ελέγξτε αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο UBUNTU.

5. Για να δοκιμάσετε το UBUNTU μπορείτε να το κατεβάσετε, να το γράψετε σε ένα DVD. Όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε το νέο λειτουργικό χωρίς να το εγκαταστήσετε, απλά τρέχοντάς το από το Live DVD, που έχετε γράψει.

6. Περισσότερες πληροφορίες σε παλαιότερο άρθρο με τίτλο, Τι είναι το Ubuntu;

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...