kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Το μάτι μπορεί να αντικαταστήσει το ποντίκι...

Μπροστά στον υπολογιστή...Η χρήση του ποντικιού του υπολογιστή μπορεί να είναι στη κυριολεξία μια επίπονη διαδικασία, ειδικά γι' αυτούς που πάσχουν από χρόνιες τενοντίτιδες στον καρπό. Όμως η τεχνολογία που ίσως σημάνει το τέλος του ποντικιού θα αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές και τις άλλες φορητές συσκευές.

Πριν από μερικούς μήνες η κινεζική εταιρεία κατασκευής PC Lenovo παρουσίασε ένα πρωτότυπο φορητό υπολογιστή που μπορούσε να παρακολουθεί την κίνηση των ματιών του χρήστη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κινήσει τον κέρσορα και να ανοίγει φακέλους απλώς κοιτώντας τους. Ο υπολογιστής ενσωμάτωνε τεχνολογία παρακολούθησης της κίνησης της κόρης του ματιού με σχεδόν υπέρυθρους αισθητήρες φωτός και εικόνας. Η Tobii Technology που συνεργάστηκε με τη Lenovo, δήλωσε ότι παρόμοια laptops μπορεί να βγουν στην παραγωγή σε 1-2 χρόνια.

«Τα πληκτρολόγια δεν θα πάνε στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, καθώς τα χέρια είναι πολύ καλύτερα για ορισμένα πράγματα, όπως να πληκτρολογούν και να επιβεβαιώνουν μια επιλογή», λέει ο Grant της Tobii.

Παρόμοια τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τους λιανοπωλητές για να μαθαίνουν τι προϊόντα βλέπουν οι πελάτες στα καταστήματά τους και ποια τμήματα μιας ιστοσελίδας είναι τα πιο εντυπωσιακά γι αυτούς.

Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία ελέγχου της κίνησης του ματιού εξακολουθεί να είναι περίπλοκη, και αρκετά ακριβή, παραδέχεται Grant. «Αυτό που φαίνεται απλό και χρειάστηκε χρόνια έρευνας για να ξεπεραστεί είναι το πρόβλημα της ανάγνωσης διαφορετικού χρώματος ματιών και της κίνησης του κεφαλιού, ώστε οι χρήστες να είναι χαλαροί κατά τη χρήση των συστημάτων.

Οι ειδικοί λένε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά το πότε και αν οι καταναλωτές ασπαστούν αυτή την τεχνολογία, αφού οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. Τα επόμενα δυο χρόνια, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα ενσωματωθεί σε δημόσιες οθόνες, ταμπλέτες, laptops και smartphones κα ίσως σε video games.

Σημαντική είναι επίσης η βελτίωση της ζωής των ατόμων με κινητικά προβλήματα που με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα και να χρησιμοποιήσουν συσκευές που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν.

ΠΗΓΗ: alliotiko.gr

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...