kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Ένας "έξυπνος" ανελκυστήρας...

Ένας "έξυπνος" ανελκυστήρας με ελληνικό λογισμικό...

Ο ανελκυστήραςΟ κύριος «Χ», ένας άνθρωπος με πρόβλημα όρασης, θέλει να επισκεφτεί την αδερφή του, που μόλις γέννησε, στη μαιευτική κλινική. Μπαίνοντας στον ανελκυστήρα, λέει το ονοματεπώνυμό της. Ο ανελκυστήρας δεν τον πηγαίνει απλά στον αντίστοιχο όροφο, αλλά του λέει σε ποιο δωμάτιο βρίσκεται η αδερφή του και πόσα κιλά είναι το βρέφος, που μόλις έφερε στον κόσμο!

Το λογισμικό και το hardware, που κάνει αυτόν τον ανελκυστήρα τόσο «έξυπνο» δεν είναι γερμανικό ή ιαπωνικό, αλλά ελληνικό: δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τρεις φίλους και το φετινό καλοκαίρι στόχος είναι να εγκατασταθεί σε τουλάχιστον 100 ασανσέρ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι δημιουργοί του προϊόντος με την κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία και με την επωνυμία "talk2lift", είναι δύο μηχανικοί και ένας καθηγητής πανεπιστημίου, φίλοι από τα γυμνασιακά τους χρόνια, οι οποίοι ίδρυσαν την εταιρεία ENTRANET και, για να προωθήσουν την ιδέα τους, χρειάστηκε να επισκεφτούν τρεις πόλεις, σε Γερμανία, Γαλλία και Φιλανδία, σε τρεις ημέρες!

Ο ενθουσιασμός τους, η απόφασή τους να κινηθούν άμεσα, αλλά και -μεταγενέστερα- η χρηματοδότηση, που έλαβαν από πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) για επιχειρήσεις -τεχνοβλαστούς, λειτούργησε υπέρ της ιδέας τους. Ωστόσο, όπως λένε, δυσκολεύτηκαν πολύ να πείσουν τους ξένους υποψήφιους αγοραστές ότι η Ελλάδα παράγει και υψηλή τεχνολογία, εκτός από ...τζατζίκι και σουβλάκι.

 

Πολύγλωσση συσκευή φωνητικού ελέγχου

«Η εφεύρεσή μας είναι μια συσκευή φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρα με δυνατότητα πολύγλωσσης υποστήριξης, για την οποία έχουμε κατασκευάσει το λογισμικό και το hardware.

Όταν μπαίνεις σε ασανσέρ που τη διαθέτει μπορείς να πεις π.χ., "πήγαινέ με στο γραφείο του γιατρού Χ" και ο ανελκυστήρας σε πηγαίνει στον αντίστοιχο όροφο. Στην περίπτωση, βέβαια, ενός νοσοκομείου, θα πρέπει η κλινική να σου δώσει πρόσβαση στη βάση δεδομένων, ώστε ο ανελκυστήρας να σου λέει το δωμάτιο ή και άλλα στοιχεία, αντί να σε πηγαίνει μόνο στον αντίστοιχο όροφο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πολιτικός μηχανικός Λευτέρης Παπαγεωργίου, γενικός διευθυντής της εταιρείας, η οποία έχει ήδη προσλάβει τρία άτομα και πρόκειται να εντάξει στο μισθολόγιό της άλλα δύο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, οι πρώτες εφαρμογές του talk2lift θα γίνουν φέτος -με στόχο όπως προαναφέρθηκε τους 100 ανελκυστήρες- σε ένα κέντρο αποκατάστασης ατόμων με κινητικά προβλήματα στην Αθήνα και στην κατοικία ενός 32χρονου παραπληγικού δικηγόρου στις ΗΠΑ (σ.σ. υπάρχει κουμπί εύκολα προσβάσιμο σε ανθρώπους με αναπηρικά αμαξίδια). Μετά την εγκατάσταση σε ανελκυστήρες, η ομάδα της ΕNTRANET θα ταξιδέψει στη μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου, την INTERLFIT στο Messe Augsburg.

Με τρένα και αεροπλάνα

Πώς όμως ξεκίνησε η διαδρομή του talk2lift; «Ξεκινήσαμε το 2009. Για να προμοτάρουμε την εφεύρεσή μας αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, τη "ΤhyssenΚrupp" στο 'Εσεν, την "Otis" στο Παρίσι και την "Kone" στη Φιλανδία.

Επειδή όμως αν κάναμε πολλά ξεχωριστά ταξίδια το κόστος ήταν υψηλό, αποφασίσαμε να συνδυάσουμε αεροπλάνα και τρένα και έτσι ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη πρωί Τετάρτης, πραγματοποιήσαμε τις συναντήσεις στις τρεις χώρες και επιστρέψαμε βράδυ Παρασκευής!», αναπολεί ο κ.Παπαγεωργίου.

Το "gr" είναι μεγάλο πρόβλημα

Συνάντησαν προβλήματα; «Κάνοντας την ανάλυση SWOT (σ.σ δυνατά/αδύναμα σημεία, ευκαιρίες, απειλές), καταλήξαμε ότι το βασικότερο πρόβλημά μας είναι η γεωγραφική προέλευση. Είναι δύσκολο να κάνεις δουλειές στο εξωτερικό με το ".gr"», είπε και πρόσθεσε:

«Παρότι ξεκινήσαμε την προβολή της εφεύρεσής μας στο εξωτερικό το 2010, όταν ακόμη δεν είχε γίνει αισθητό το μέγεθος της κρίσης, χρειαζόταν σε κάθε συνάντηση να ξοδέψουμε το πρώτο μισάωρο, διαψεύδοντας τα στερεότυπα για τους Έλληνες. Αν η κυβέρνηση θέλει πράγματι να ενισχύσει την εξωστρέφεια, πρέπει να δει σοβαρά πώς θα ενισχύσει το ελληνικό brand στο εξωτερικό», καταλήγει. H ευρεσιτεχνία του talk2lift, όπως και 62 άλλες εφευρέσεις, παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ: nooz.gr

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...