kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Το Ίντερνετ των Πραγμάτων

Internet of things

Το Ίντερνετ των Πραγμάτων ( Internet of Things – IoT ) είναι ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο των καθημερινών αντικειμένων - από τις βιομηχανικές μηχανές έως τα καταναλωτικά αγαθά - που μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες και να ολοκληρώνει εργασίες, ενώ εσείς είστε απασχολημένοι με άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να είστε στη δουλειά, ή στο γυμναστήριο ή ακόμη και να κοιμάστε.

Σύντομα, τα αυτοκίνητά μας, τα σπίτια μας, οι μεγάλες συσκευές μας και ακόμη και οι δρόμοι των πόλεων θα πρέπει να συνδέονται στο Internet - δημιουργώντας αυτό το δίκτυο αντικειμένων που ονομάζεται Internet of Things, ή IoT για συντομία.

Αποτελούμενο από εκατομμύρια αισθητήρες και συσκευές που παράγουν συνεχείς ροές δεδομένων, το Ίντερνετ των πραγμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσουμε τις ζωή μας και τις επιχειρήσεις μας με πολλούς τρόπους. Αλλά πώς λειτουργεί; Και ποια είναι αυτά τα πράγματα που αποτελούν μέρος του δικτύου;

001 puzle

Το Internet of Things αποτελείται από τρία κύρια μέρη:

  1. Τα «πράγματα» (αντικείμενα)
  2. Τα δίκτυα επικοινωνιών που τα συνδέουν
  3. Τα υπολογιστικά συστήματα που χρησιμοποιούν τα δεδομένα που ρέουν προς και από τα αντικείμενα.

Φανταστείτε ένα καινοτόμο σύστημα ψεκασμού που θα χρησιμοποιεί προβλέψεις, αισθητήρες καιρού, και ρυθμίσεις pay-by-use σχετικά με το νερό , ώστε να βελτιστοποιήσει το πότισμα του γκαζόν σας.

Τα «αυτό-παρκαριζόμενα» αυτοκίνητα αποτελούν κομμάτι της φαντασίας, αλλά τι θα λέγατε για την ύπαρξη ταξί που θα περιφέρονται και θα μας μεταφέρουν αυτόματα γύρω στην πόλη ή οχημάτων που θα μεταφέρουν εμπορεύματα γρήγορα και με ασφάλεια, αποφεύγοντας την κίνηση και βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες εφοδιασμού;

Τα οικιακά συστήματα ασφαλείας, σας επιτρέπουν ήδη να ελέγχετε τις κλειδαριές της πόρτας σας και τους θερμοστάτες του σπιτιού σας απομακρυσμένα, αλλά τι θα γινόταν αν υπήρχε η δυνατότητα να ενεργήσουν εκ μέρους σας προορατικά; Φανταστείτε να άνοιγαν τα παράθυρα σας, ώστε να αεριστεί το σπίτι σας πριν φτάσετε, βασιζόμενα στις προσωπικές σας προτιμήσεις, στις καιρικές συνθήκες και στην απόσταση σας από το σπίτι.

Οι αισθητήρες προσφέρουν άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε αναλυτικά δεδομένα που μπορούν να μετατραπούν σε ισχυρή γνώση. Δίχως την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας business analytics όμως, τα δεδομένα από τους αισθητήρες οδηγούν απλά σε υπερφόρτωση πληροφοριών.

Ένα νέο λειτουργικό σύστημα από τη GOOGLE

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Τhe Information”, η Google αναπτύσσει ένα νέο λειτουργικό σύστημα για τη διασύνδεση όλων των συσκευών στο διαδίκτυο.

Το νέο λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα φέρει την ονομασία Brillo OS, θα είναι βασισμένο σε Android και θα είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να τρέχει σε συσκευές χαμηλής ισχύος, καθώς θα απαιτεί μόλις 32 ή 64 ΜΒ μνήμης RAM.

Το διασυνδεδεμένο λειτουργικό θα μπορεί χρησιμοποιηθεί για τα πάντα, όχι μόνο σε μεγάλες “έξυπνες” οικιακές συσκευές, όπως ψυγεία, τηλεοράσεις κ.α., αλλά και σε συσκευές μικρότερης τεχνολογίας, όπως monitors κήπου, λαμπτήρες, κλειδαριές και αισθητήρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γίγαντας του διαδικτύου σχεδιάζει την ανάπτυξη των δικών του συστημάτων επικοινωνίας για τις ΙοΤ συσκευές, αντί να βασιστεί στις ήδη υπάρχουσες λύσεις που προσφέρουν οι προμηθευτές hardware για ΙοΤ λειτουργικά.

Και ενώ οι κατασκευαστές έξυπνων συσκευών είθισται να τις εφοδιάζουν ο κάθε ένας με το δικό του software, η Google οραματίζεται να προσφέρει ένα λειτουργικό που θα μπορεί να τρέχει σε όλες τις συσκευές.

To Ίντερνετ των Πραγμάτων αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, το μέλλον στον χώρο της τεχνολογίας, γι’ αυτό και όλο και περισσότερες εταιρείες, όπως η Google κάνουν στροφή προς την ανάπτυξη IoΤ τεχνολογιών.

ΠΗΓΕΣ:

  • SecNews.gr
  • sas.com/el_gr/insights/big-data/internet-of-things.html

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 508 guests και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...