kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Προσοχή στις πλαστογραφημένες ιστοσελίδες

wwwΑν μια φορά και έναν καιρό οι επιτήδειοι έβγαζαν λεφτά πλαστογραφώντας μόνο χαρτονομίσματα, σήμερα πλαστογραφούν -με ολοένα μεγαλύτερη ευρηματικότητα- και ιστοσελίδες (τραπεζών, οργανισμών, εταιριών κτλ). Έτσι, υποκλέπτουν κωδικούς ασφαλείας, αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς και "κλέβουν" ηλεκτρονικές ταυτότητες.

Ενδεικτικό της εξάπλωσης του φαινομένου είναι ότι, σχετικά πρόσφατα, εντοπίστηκαν και εξαναγκάστηκαν σε λουκέτο, μόνο στη Βρετανία, 1.219 πλαστογραφημένα websites, που απέσπασαν χρηματικά ποσά από καταναλωτές, με "κράχτη" την πώληση αυθεντικών - δήθεν - κοσμημάτων διεθνούς φήμης οίκου κ.ά.

Τα "αντιβιοτικά" των ηλεκτρονικών υπολογιστών προστατεύουν εν μέρει μόνο τους χρήστες, που συνήθως επισκέπτονται τις πλαστές ιστοσελίδες, παρακινημένοι από ηλεκτρονικά μηνύματα με σχετικά links, που λαμβάνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ωστόσο, ο εντοπισμός των πλαστογραφημένων ιστοσελίδων, που σχεδιάζονται έτσι, ώστε να μην ξεχωρίζουν εύκολα από τις αυθεντικές, είναι συχνά δύσκολος.

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας για τους χρήστες του Διαδικτύου είναι να διαγράφουν αμέσως από τον λογαριασμό τους ηλεκτρονικές επιστολές, π.χ., τραπεζών, που τούς ζητούν επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων μέσω Ιντερνέτ, παραπέμποντας δήθεν στην ιστοσελίδα τους. Ωστόσο, η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης του κοινού αφήνει πολλούς χρήστες υπολογιστών εκτεθειμένους στην απάτη.

 

Απαντώντας στην πρόκληση, οι ερευνητές της Σχολής Υπολογιστών, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου ανέπτυξαν πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Χοσέιν Τζαανκάνι, οι περισσότερες διαθέσιμες τεχνικές εντοπισμού πλαστογραφημένων site, παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες. Κι αυτό γιατί τα εργαλεία αυτά είτε ελέγχουν απλώς την πιστότητα του κειμένου είτε το αντιπαραβάλλουν με τη λίστα των πλαστογραφημένων ιστοσελίδων, που έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν.

Η προτεινόμενη τεχνική του πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου, αντίθετα, "φωτογραφίζει" το ύποπτο site και εξετάζει αν ο αριθμός των pixels σε αυτό είναι ο ίδιος με της νόμιμης ιστοσελίδας. Κατά τον ομιλητή, η καινούργια αυτή τεχνική μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην επιβολή του νόμου και την προστασία του κοινού από τις επιθέσεις του κυβερνοεγκλήματος.

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 67 guests και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...