Γεωγραφικό πλάτος και μήκος

Γεωγραφικές συντεταγμένεςΓεωγραφικές συντεταγμένες είναι ένα σύστημα συντεταγμένων με δύο μεγέθη από τα οποία προσδιορίζεται η θέση των διαφόρων τόπων (εκτός των πόλων) και χρησιμεύουν στον εντοπισμό θέσεων πλοίων, αεροπλάνων κ.λ.π. στην επιφάνεια της γης. Ως αρχή των γεωγραφικών συντεταγμένων λαμβάνεται ο ισημερινός και ο πρώτος μεσημβρινός. Τις γεωγραφικές συντεταγμένες αποτελούν το γεωγραφικό πλάτος και το γεωγραφικό μήκος.

Γεωγραφικό πλάτος

Γεωγραφικό πλάτος (latitude) (φ) ενός σημείου που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης είναι η γωνία που σχηματίζει η κατακόρυφος του τόπου με το επίπεδο του ισημερινού.

Το γεωγραφικό πλάτος χαρακτηρίζεται Βόρειο Β (North N) ή Νότιο Ν (South S) ανάλογα σε ποιο ημισφαίριο βρίσκεται το σημείο.

Το γεωγραφικό πλάτος μετράται σε μοίρες, πρώτα και δεύτερα, από 0° έως 90° Β ή 0° έως 90° Ν με αρχή μέτρησης τον ισημερινό του οποίου το γεωγραφικό πλάτος είναι 0°.

001 puzle

Παράδειγμα:

Γεωγραφικό πλάτος φ= 10° 15΄ 30΄΄ Β ή στα αγγλικά latitude = 10° 15΄ 30΄΄ N.

Γεωγραφικό μήκος

Γεωγραφικό μήκος (longitude) (λ) ενός σημείου στην επιφάνεια της γης είναι η γωνία που σχηματίζεται από το επίπεδο του μεσημβρινού που διέρχεται από το σημείο με το επίπεδο του πρώτου μεσημβρινού.

Το γεωγραφικό μήκος χαρακτηρίζεται Ανατολικό Α (East E) ή Δυτικό Δ (West W) ανάλογα σε ποιο ημισφαίριο βρίσκεται το σημείο.

Το γεωγραφικό μήκος μετράται σε μοίρες, πρώτα και δεύτερα, από 0° έως 180° Α ή 0° έως 180° Δ με αρχής μέτρησης τον πρώτο μεσημβρινό του οποίου το γεωγραφικό μήκος είναι 0°.

Παράδειγμα:

Γεωγραφικό μήκος λ = 10° 15΄ 30΄΄ Α ή αγγλικά longitude = 10° 15΄ 30΄΄ E

Γεωγραφικό στίγμα

Γεωγραφικό στίγμα (geographical position) ενός τόπου ή του σημείου που βρίσκεται ένα πλοίο είναι η τομή των παραπάνω γεωγραφικών συντεταγμένων.

Παρατήρηση:

Ιδιαίτερη προσοχή, το ελληνικό Ν δηλώνει το Νότιο ενώ το αγγλικό Ν (Νorth) δηλώνει το Βόρειο. Στην αναφορά του στίγματος πρώτα λέμε το πλάτος φ.

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org/wiki/Γεωγραφικές_συντεταγμένες