kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016: Ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί!

ianouarios 2016 o thermoteros minas pou exei katagrafei 01
Ο Ιανουάριος αυτού του έτους ήταν ο θερμότερος από το 1880, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες, όπως ανακοίνωσαν ανεξάρτητα Αμερικανοί επιστήμονες της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).

Πρόκειται για τον ένατο μήνα στη σειρά κατά τον οποίο σημειώνεται αντίστοιχο ρεκόρ, με την ανησυχητική τάση να μη δείχνει σημάδια υποχώρησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Ιανουαρίου ήταν 13 βαθμοί Κελσίου, ξεπερνώντας άνετα το προηγούμενο ρεκόρ του Ιανουαρίου του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΟΑΑ.

001 puzle

Μάλιστα ο Ιανουάριος του 2016 σημείωσε τη θερμοκρασία με τη μεγαλύτερη διαφορά πάνω από το διαχρονικό μέσο όρο για το συγκεκριμένο μήνα στην ιστορία, με 1,13 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, σύμφωνα με τη NASA. Η ΝΟΑΑ υπολόγισε τη συγκεκριμένη διαφορά στους 1,07 βαθμούς, ισοδύναμη με τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία για τα δικά της αρχεία, πίσω μόνο από το Δεκέμβριο του 2015.

ianouarios 2016 o thermoteros minas pou exei katagrafei 02

Κάποια μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ σημείωσαν χαμηλότερες θερμοκρασίες από το μέσο όρο, αλλά οι μετρήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές όπως η Αλάσκα, η Σιβηρία και ο βορειοδυτικός Καναδάς.

Αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο προκάλεσε το θαλάσσιο πάγο να φτάσει το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία τον περασμένο Ιανουάριο για το συγκεκριμένο μήνα, αν και κανονικά πρόκειται για περίοδο κατά την οποία αυξάνει την επιφάνειά του.

Συγκεκριμένα ο θαλάσσιος πάγος είχε επιφάνεια 13,47 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο, 233.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2011. Η τιμή αυτή είναι μάλιστα ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας τριακονταετίας, απώλεια ισοδύναμη με την επιφάνεια της Γαλλίας και της Ισπανίας μαζί, ή με σχεδόν οκτώ φορές την επιφάνεια της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: http://www.naftemporiki.gr/story/1069418/o-ianouarios-itan-o-thermoteros-pou-exei-katagrafei-apo-to-1880

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...