kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

20 πιθανά σενάρια μιας πυρηνικής επίθεσης

Πυρηνική καταστροφή
Υπάρχει άραγε πιθανότητα να ζήσουμε ξανά αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία το 1945; Σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, αυτά είναι τα πιθανά σενάρια που μπορεί να ζήσουμε...

Επιστροφή στους προϊστορικούς χρόνους

Ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος με πυρηνικά μπορεί να μας στείλει πίσω στην Παλαιολιθική Εποχή. Όπως είπε και ο Albert Einstein: “Δεν γνωρίζω με τι όπλα θα γίνει ο Γ' παγκόσμιος πόλεμος αλλά ο Δ' θα είναι με πέτρες και ξύλα".

001 puzle

Πυρηνικός χειμώνας

Ένας πυρηνικός πόλεμος θα άλλαζε ριζικά το κλίμα της Γης. Η έκρηξη μιας ατομικής βόμβας στέλνει σκόνη στην ατμόσφαιρα. Σε περίπτωση που συμβούν πολλαπλές εκρήξεις, ο καπνός και η σκόνη θα μπορούσαν να καλύψουν τη Γη με ένα παχύ στρώμα το οποίο δεν θα επέτρεπε να περάσει το φως του ήλιου. Η θερμοκρασία του πλανήτη θα μειωνόταν σημαντικά και θα ζούσαμε έναν ατέλειωτο χειμώνα επί χρόνια.

Το τέλος της φωτοσύνθεσης

Ο πυρηνικός χειμώνας θα είχε άμεση επίπτωση στα φυτά. Δεν θα είχαν πλέον τη δυνατότητα να έχουν φως, να χρησιμοποιήσουν τη φωτοσύνθεση, μια διαδικασία απαραίτητη για την επιβίωσή τους.

Λιγότερο οξυγόνο

Ένας πυρηνικός παγκόσμιος πόλεμος θα μείωνε έμμεσα την παραγωγή οξυγόνου στον πλανήτη μας. Η φωτοσύνθεση επιτρέπει στα φυτά να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Χωρίς φως και φωτοσύνθεση τα φυτά δεν θα ήταν σε θέση να παράγουν οξυγόνο για τον πλανήτη.

Το καταστροφικό φαινόμενο του θερμοκηπίου

Εάν τα φυτά δεν μπορούν να μετατρέψουν το διοξείδιο, η συγκέντρωση του στην ατμόσφαιρα θα αυξανόταν σημαντικά επηρεάζοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η κλιματολογική αλλαγή θα συνέβαινε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από όσο έχουν προβλέψει τα πιο απαισιόδοξα σενάρια των μετεωρολόγων.

Το σπάσιμο της τροφικής αλυσίδας

Καθώς θα επηρεάζονταν τα φυτά, ένας πυρηνικός πόλεμος θα άλλαζε δραστικά την τροφική αλυσίδα. Τα φυτοφάγα ζώα δεν θα έβρισκαν τροφή και θα εξαφανίζονταν και όπως είναι φυσικό αυτό θα οδηγούσε και στην εξαφάνιση των σαρκοφάγων και πάει λέγοντας.

Η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους

Ακόμη κι εάν το ανθρώπινο είδος δεν εξαφανιζόταν λόγω των εκρήξεων, οι άνθρωποι δεν θα είχαν και πολλά με τα οποία θα μπορούσαν να τραφούν. Χωρίς φυτά και ζώα η πείνα θα μας οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε εξαφάνιση.

Υπεριώδεις ακτίνες

Ένας πυρηνικός πόλεμος θα έβλαπτε σε μόνιμη βάση το όζον. Το προστατευτικό αυτό στρώμα μπλοκάρει τις υπεριώδεις ακτίνες οι οποίες σε υψηλές δόσεις προκαλούν καρκίνο στο δέρμα και στα μάτια. Χωρίς φίλτρο, οι ακτίνες θα απειλούσαν άμεσα την ανθρώπινη ύπαρξη.

Επιβίωση κάτω από το επίπεδο της γης

Για να εξασφαλίσει την επιβίωση σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης, η Βόρεια Κορέα κατασκεύασε τους σταθμούς του μετρό σε σημαντικό βάθος. Έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ως καταφύγια σε περίπτωση πολέμου. Έχουν εγκατασταθεί πελώριες ατσαλένιες πόρτες για να εμποδίσουν την ακτινοβολία να εισέλθει στους χώρους προστασίας.

Επιβίωση στο σπίτι

Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν φροντίσει να αποθηκεύσουν τεράστιες ποσότητες φαγητού και έχουν κατασκευάσει τα προσωπικά τους καταφύγια κάτω από το σπίτι τους ή στον κήπο τους. Πόσο όμως πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να μείνουν κλεισμένοι εκεί; Κανείς δεν γνωρίζει καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει η ακτινοβολία.

Ένας πλανήτης Ελβετών

Κατά πάσα πιθανότητα οι Ελβετοί θα είναι ο πολυπληθέστερος λαός στον πλανήτη. Τα περισσότερα σπίτια στην Ελβετία διαθέτουν καταφύγια. Οι Ελβετοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να φιλοξενήσουν περισσότερους ανθρώπους από τον πληθυσμό της χώρας.

Η ζωή με μια ειδική προστατευτική στολή

Μετά από μια πυρηνική έκρηξη, οι άνθρωποι που θα έχουν μείνει ζωντανοί, θα αναγκαστούν να βρουν έναν τρόπο να επιβιώσουν. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους θα είναι φυσικά η ακτινοβολία η οποία θα διαρκέσει χρόνια ή ακόμη και αιώνες. Θα πρέπει να ανακαλύψουν τρόπους να προστατεύονται, όπως παραδείγματος χάρη με ειδικές στολές που θα είναι αναγκασμένοι να φορούν συνεχώς. Όπως περίπου λειτουργούσαν οι τρίχες στο σώμα των προϊστορικών ανθρώπων.

Μαζικές μετακινήσεις

Όπως σε κάθε πόλεμο, μια πυρηνική σύρραξη θα οδηγούσε σε μαζικές μετακινήσεις των πληθυσμών που θα βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία επίθεσης. Οι πληθυσμοί των ΗΠΑ και της Ρωσίας ενδεχομένως να αναζητήσουν άσυλο σε γειτονικές τους χώρες δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ανεύρεση τροφής και στέγης.

Αποικίες στο διάστημα;

Ένας πυρηνικός πόλεμος θα εξαφάνιζε κάθε ανθρώπινη παρουσία από τον πλανήτη μας. Δεν θα είχαμε άλλη επιλογή από το να μεταφερθούμε στο διάστημα. Θα έχουμε προλάβει μέχρι τότε να αποικίσουμε άλλους πλανήτες;

Η κυριαρχία των εντόμων

Υπάρχουν κάποια είδη που θα εξαφανιστούν σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, αλλά υπάρχουν κι άλλα που είναι ανθεκτικά στην ακτινοβολία και θα καταλάβουν μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας. Οι σκορπιοί και τα μυρμήγκια μπορεί να είναι οι πολυπληθέστεροι πληθυσμοί στη Γη αντικαθιστώντας άλλα είδη που θα έχουν εξαφανιστεί από τον κόσμο μας.

Νέα είδη;

Η ακτινοβολία που θα απελευθερωθεί από τις πυρηνικές επιθέσεις μπορεί να προκαλέσει δραματική αλλαγή στην εξέλιξη πολλών ειδών. Θα υπάρξουν όμως και κάποια είδη που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στο νέο αυτό περιβάλλον "διορθώνοντας" το DNA τους που καταστράφηκε από την ακτινοβολία. Κάποιοι ζωντανοί οργανισμοί μπορούν να το κάνουν αυτό αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν προοδεύσει τόσο όσον αφορά την επιστημονική έρευνα.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει τα ηνία

Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, εάν έρθει αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, μπορεί να επιχειρήσει να βρει τρόπους για να εξασφαλίσει την επίβίωσή της. Μπορεί να ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο, εάν τον θεωρήσει ανεπαρκή, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι μπορεί να καταστρέψουν τον πλανήτη μόνο και μόνο για να κερδίσουν τον πόλεμο. Σε αυτή την περίπτωση η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο της τεχνολογίας που θα λειτουργεί ακόμη και να την χρησιμοποιήσει για να κυριαρχήσει στον κόσμο.

Ένας πλανήτης που θα είναι πλέον μια επικίνδυνη χωματερή

Το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο η ακτινοβολία. Τα εργοστάσια που θα καταστραφούν όπως είναι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες και άλλα χημικά εργοστάσια, θα απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες βλαβερών για το οικοσύστημα και τον άνθρωπο ουσίες δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η κοινωνική ανισότητα όπως δεν την έχουμε ξαναδεί

Όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα τείχη στο παρελθόν, έτσι και στην περίπτωση πυρηνικού πολέμου, η προστασία από την ακτινοβολία θα προσφέρεται σε εκείνους που έχουν την εξουσία. Οι ισχυροί της Γης θα έχουν τον έλεγχο ζωής και θανάτου των μαζών και μόνο η πλήρης υποτέλεια σε αυτούς θα εξασφαλίζει έστω μια πιθανότητα επιβίωσης. Η ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Αποχαιρετώντας την ατομική ενέργεια;

Εάν απομείνουν άνθρωποι στη Γη μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο, ενδεχομένως να αποφασίσουν να σταματήσουν να κάνουν χρήση της ατομικής ενέργειας αλλά θα είναι πολύ αργά πλέον.

ΠΗΓΗ: msn.com/el-gr/news/photos/20-πιθανά-σενάρια-μιας-πυρηνικής-επίθεσης/ss-AAlU7qu

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...