kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Ένα έξυπνο, πράσινο σπίτι από τη Honda

Θα ανεγερθεί στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις...

Η Honda ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός ευφυούς σπιτιού με μηδενική κατανάλωση ενέργειας, μέσω του οποίου σκοπεύει να επιδείξει ορισμένες από τις τεχνολογίες της, όπως το σύστημα διαχείρισης οικιακής ενέργειας. Επίκεντρο του κτίσματος θα είναι το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο Fit του ομίλου (ή Jazz EV, όπως ονομάζεται στην Ευρώπη), το οποίο θα φορτίζεται επί τόπου με ηλιακή ενέργεια.

Το πράσινο σπίτι...
Η πολυεθνική ανακοίνωσε ότι το σπίτι θα ανεγερθεί στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις έως τα τέλη του έτους. Θα έχει αρκετά φωτοβολταϊκά πάνελ, ώστε «να παράγει, κατά μέσο όρο, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από δικές του ανανεώσιμες πηγές σε σχέση με όση θα λαμβάνει από τον πάροχο».

 

Τα πάνελ θα τροφοδοτούν επίσης το ηλεκτροκίνητο Honda των φανταστικών ενοίκων του σπιτιού. Η διαδικασία θα είναι όσο το δυνατόν αποδοτικότερη με τη χρήση απευθείας φόρτισης από τα φωτοβολταϊκά στέγης στο όχημα (PV to EV), αποφεύγοντας τη συνήθη μετατροπή από συνεχές σε εναλλασσόμενο ρεύμα κι έπειτα από εναλλασσόμενο σε συνεχές.

Το σπίτι είναι σχεδιασμένο να καταναλώνει περίπου τη μισή ενέργεια απ' ό,τι τα υπόλοιπα σπίτια ίδιου μεγέθους για ψύξη, θέρμανση και φωτισμό. Θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ανακύκλωσης του ημιακάθαρτου νερού, στοιχεία παθητικών κτισμάτων και σύστημα φωτισμού LED.

Οι εμπνευστές του περιγράφουν το ευφυές σπίτι, που είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Μακροπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακής Αποδοτικότητας της πολιτείας της Καλιφόρνια, ως «πλατφόρμα περιβαλλοντικής καινοτομίας και τεχνολογιών που ευνοούν την ανανεώσιμη ενέργεια». Το σχέδιο της πολιτείας προβλέπει όλα τα νεόδμητα σπίτια να παράγουν όση ενέργεια καταναλώνουν, έως το 2020.

Πέρυσι, η Honda έκανε τα αποκαλυπτήρια δύο σπιτιών – ενός δοκιμαστικού κι ενός κατοικήσιμου – που βασίζονται στο σύστημα ευφυών σπιτιών της εταιρείας, στην ιαπωνική πόλη Σαϊτάμα. Παρόμοια πρωτοβουλία ανακοίνωσε πρόσφατα και η αυτοκινητοβιομηχανία Ford.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

 

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...