kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Κώδικες που δεν έσπασαν ποτέ!

Είναι κομμάτι από ένα άγαλμα που ονομάζεται Kryptos (Κρυφός), δημιουργημένο από τον Τζέιμς Σάνμπορν, γλύπτη της Ουάσιγκτον. Το έργο τού ανατέθηκε το 1988, όταν η CIA έχτιζε το νέο κτίριό της, πίσω από τα παλιά αρχηγεία. Η υπηρεσία ήθελε να τοποθετήσει ένα άγαλμα για τη δημιουργία ενός έργου που το κοινό δεν θα έβλεπε ποτέ. Ο Σάνμπορν εμπνεύστηκε το έργο του από την ελληνική λέξη «κρυφός» και θεωρεί ότι είναι ένας στοχασμός στη φύση της μυστικότητας αφού το μήνυμά του είναι εξ ολοκλήρου κρυπτογραφημένο.
Από αρχαίες γλώσσες μέχρι τις σύγχρονες κρυπτογραφικές προκλήσεις της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο διάσημους, άλυτους κώδικες όλων των εποχών, όπως παρουσιάστηκαν σε ένα σχετικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας list25.com.

Beale Ciphers

Το 1885 στη Βιρτζίνια δημοσιεύθηκε ανώνυμα ένα μικρό φυλλάδιο, που περιείχε μια ιστορία και τρία κρυπτογραφημένα μηνύματα. Σύμφωνα με την ιστορία, τα μηνύματα οδηγούσαν σε ένα θησαυρό, που είχε θάψει κάποιος που τον έλεγαν Beale. Μόνον ένα από τα μηνύματα έχει αποκρυπτογραφηθεί.

Το χειρόγραφο Βόινιτς (Voynich Manuscript)

Εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 600 ετών και το περιεχόμενο των 232 σελίδων του παραμένει ακόμη ένα μυστήριο. Το χειρόγραφο Βόινιτς (Voynich) είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο. Θεωρείται ότι γράφτηκε πριν από αρκετούς αιώνες από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και ακατανόητη γλώσσα.

 001-puzle

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του το χειρόγραφο αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής μελέτης από πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκρυπτογράφους του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. Κανείς τους όμως δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη.

Zodiac Killer Ciphers

Ανάμεσα στο 1966 και το 1974 ένας κατά συρροήν δολοφόνος έστειλε πάνω από 20 κρυπτογραφημένα μηνύματα στην αμερικανική αστυνομία. Οι Αρχές κατάφεραν να λύσουν τα περισσότερα από αυτά, ωστόσο ορισμένα παραμένουν ακόμη... "μυστήρια".

Kryptos

Το 1990 στα κεντρικά γραφεία της CIA στις ΗΠΑ τοποθετήθηκε ένα γλυπτό με 4 τμήματα με κρυπτογραφημένους χαρακτήρες, ως πρόκληση για τους υπαλλήλους της μυστικής υπηρεσίας. Οι τρεις τομείς αποκρυπτογραφήθηκαν, αλλά ο 4 παραμένει άλυτος (εικόνα του άρθρου).

Dorabella Cipher

Το 1897 ο διάσημος συνθέτης Edward Elgar έστειλε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα στην 23χρονη φίλη του Dora Penny. Μέχρι σήμερα δεν έχει "διαβαστεί".

D'Agapeyeff Cipher

Το 1939 ο Alexander d'Agapeyeff έγραψε ένα βιβλίο για την κρυπτογραφία με τίτλο "Codes and Ciphers". Στην πρώτη έκδοση περιέλαβε και ένα κρυπτογράφημα-πρόκληση. Δεν αποκρυπτογραφήθηκε ποτέ και ακόμη και ο ίδιος ο συγγραφέας παραδέχτηκε αργότερα ότι... δε θυμόταν πώς το είχε κρυπτογραφήσει.

Chinese "Gold Bar" ciphers

Επτά ράβδοι χρυσού που περιέχουν εικόνες και αρχαία κινέζικη γραφή συνθέτουν κάποια μορφή σεναρίου και κρυπτογραφημάτων με λατινικά γράμματα.

Proto-Elamite

Μια επιγραφή που χρονολογείται από το 2900 π.Χ. στην περιοχή της νοτιοδυτικής Περσίας (σημερινό Ιράν) δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί από τους ειδικούς και η γλώσσα που αναπαριστά παραμένει άγνωστη στους επιστήμονες.

Shugborough

Τα γράμματα που έχουν σκαλιστεί σε ένα πέτρινο μνημείο στην περιοχή Shugborough στο Staffordshire της Αγγλίας - παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που τα συνοδεύουν - δεν έχει καταφέρει κανείς να τα αποκρυπτογραφήσει.

ΠΗΓΗ: techit.gr

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...