Φωνή: Το «νέο» αποτύπωμά μας

Οι επιστήμονες στοχεύουν στην ακριβή ταυτοποίησή μας μέσω της φωνής μας

Το «δακτυλικό» αποτύπωμα της ανθρώπινης φωνής αναζητούν οι επιστήμονες, ένα όπλο που θα αποδειχθεί πολύτιμο στη μάχη κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η κυματομορφή της ανθρώπινης φωνής
Οι ερευνητές κατασκευάζουν ολοένα πιο εξελιγμένα αυτόματα συστήματα αναγνώρισης φωνής, τα οποία κάνουν σε 15 λεπτά τη δουλειά που ένας ειδικός στην ανθρώπινη φωνή χρειάζεται 15 ώρες για να την ολοκληρώσει.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Independent», τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται ήδη από την Αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών τουλάχιστον 20 χωρών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

 

Οι ειδικοί τονίζουν πως τα συστήματα αναγνώρισης φωνής χρειάζονται μόνο 15 λεπτά για να κάνουν στατιστική ανάλυση σε μια ηχογράφηση όπου ακούγονται συγχρόνως εκατοντάδες φωνές και να αναγνωρίσουν το φωνητικό αποτύπωμα ενός ή περισσότερων υπόπτων.

«Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικά για τη νέα τεχνολογία αναγνώρισης φωνής. Όταν κάποιος πέσει θύμα επίθεσης από κακοποιό, αν προλάβει να καλέσει το 112, τον πανευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης, τότε μπορεί να βοηθήσει τις Αρχές να συλλάβουν τον δράστη, καθώς η κλήση πάντα ηχογραφείται», εξηγεί ο καθηγητής Πίτερ Φρεντς, ιδρυτής του παλαιότερου εγκληματολογικού εργαστηρίου στη Βρετανία με ειδίκευση στη φωνή.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι, σύμφωνα με όσα του λένε οι μηχανικοί, σύντομα θα είναι έτοιμο το σύστημα που θα αναγνωρίζει τις φωνές με απόλυτη ακρίβεια.

Το σημαντικό είναι ότι πλέον υπάρχει πληθώρα ηχογραφήσεων με φωνές, που μπορούν να βοηθήσουν τις Αρχές, εξηγεί ο Φράνσις Νόλαν, καθηγητής Φωνητικής στο Τμήμα Θεωρητικών και Εφαρμοσμένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Οι ειδικοί στην αναγνώριση φωνής, τους οποίους χρησιμοποιεί η βρετανική Αστυνομία, μπορούν να ξεχωρίσουν αν δύο φωνές που ακούγονται σε δύο διαφορετικές ηχογραφήσεις ανήκουν στο ίδιο άτομο ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί το άτομο να ακούγεται διαφορετικά γιατί έχει καπνίσει, έχει πιει αλκοόλ ή απευθύνεται σε διαφορετικούς ακροατές και ανάλογα προσαρμόζει τη φωνή του.

Το Batvox μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή ενός υπόπτου ακόμη και αν δεν καταλαβαίνει τι λέει, καθώς τη συγκρίνει με τις εκατοντάδες φωνές που είναι ήδη καταγεγραμμένες στο σύστημα.

ΠΗΓΗ: Απόσπασμα άρθρου από την ιστοσελίδα, tanea.gr