kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Επιβατικό αεροσκάφος με νέο σύστημα πλοήγησης

Το αεροσκάφοςΠετυχημένη ήταν η δοκιμαστική πτήση ενός επιβατικού αεροσκάφους που κάλυψε απόσταση 800 χλμ με ένα νέο επαναστατικό αυτόνομο σύστημα πλοήγησης. Το σκάφος κινήθηκε σε αεροδιαδρόμους που χρησιμοποιούν τα επιβατικά αεροσκάφη και τον έλεγχό του είχε ένας πιλότος που βρισκόταν σε ένα γραφείο στο έδαφος.

Το νέο σύστημα αναπτύσσουν επιστήμονες του προγράμματος ASTRAEA που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση καθώς και από επτά μεγάλες εταιρείες αεροναυτικής όπως η British Aerospace Jestream. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος αυτόνομης πλοήγησης για χρήση σε επιβατικά αεροσκάφη. Ενα σύστημα που θα είναι αρκετά βήματα πιο μπροστά από τον «αυτόματο πιλότο» ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα στις πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών.

Πριν από έναν μήνα το νέο σύστημα τοποθετήθηκε σε ένα επιβατικό αεροσκάφος 19 θέσεων αλλά οι λεπτομέρειες της πτήσης δημοσιοποιήθηκαν τώρα. Το σκάφος ξεκίνησε από το Λανκασάιρ στην Αγγλία και ολοκλήρωσε την πτήση του στην πόλη Ινβερνές στη Σκοτία. Στο σκάφος επέβαιναν ένας πιλότος και τεχνικοί. Η απογείωση έγινε από τον πιλότο, ο οποίος αμέσως μόλις το σκάφος βρέθηκε στον αέρα, έθεσε σε λειτουργία το αυτόνομο σύστημα πλοήγησης. Το σκάφος κάλυψε χωρίς κανένα πρόβλημα τη διαδρομή και ο πιλότος πήρε ξανά τον έλεγχό του μόνο για τη διαδικασία της προσγείωσης.

Στόχος της συγκεκριμένης πτήσης ήταν να δοκιμαστεί ο μηχανισμός «εντοπισμού-αποφυγής» του συστήματος. Το κατά πόσο δηλαδή μπορεί το σύστημα να διατηρεί τις σωστές αποστάσεις από άλλα αεροσκάφη που κινούνται στον ίδιο αεροδιάδρομο με εκείνο και κυρίως αν μπορεί να εντοπίζει κάποιο πιθανό «εμπόδιο» ή κίνδυνο και να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να τον αποφύγει. Σε αυτό το στάδιο των δοκιμών οι ερευνητές επέλεξαν να μην θέσουν το σύστημα σε πραγματικές συνθήκες κινδύνου.

 

Για τον λόγο αυτό προγραμμάτισαν τον υπολογιστή του αεροσκάφους ώστε κατά τη διάρκεια της πτήσης να ειδοποιεί για την ύπαρξη αντικειμένων στην πορεία του, αντικείμενα που φυσικά δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα. Το σύστημα ανταποκρίθηκε πλήρως στις κινήσεις που έκανε ο πιλότος από το έδαφος για την αποφυγή των πιθανών κινδύνων. Οι ερευνητές μελετούν τα δεδομένα της πτήσης και συνεχίζουν την προσπάθειά τους για να τελειοποιήσουν το σύστημά τους.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...