Τι είναι το «Vomit Comet»;

Vomit comet
Το "Vomit Comet" αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα της NASA που εισάγει τους αστροναύτες στην αίσθηση της μηδενικής βαρύτητας που θα βιώσουν στις διαστημικές πτήσεις. Το επίσημο όνομα του προγράμματος είναι "Ερευνητικό Πρόγραμμα Μειωμένης Βαρύτητας της NASA".

Το αεροσκάφος δίνει στους επιβαίνοντες την αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας, ακολουθώντας μια (περίπου παραβολική) ελλειπτική διαδρομή πτήσης σε σχέση με το κέντρο της Γης. Για το χρόνο που πραγματοποιείται το Vomit Comet, το αεροσκάφος και το ωφέλιμο φορτίο του είναι σε ελεύθερη πτώση σε ορισμένα σημεία της πτήσης. Το αεροσκάφος χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο για να δείξουν στους αστροναύτες πως είναι να βρίσκεται κάποιος σε τροχιά γύρω από τη Γη. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, το αεροσκάφος δεν ασκεί καμία δύναμη αντίδρασης του εδάφους επί του περιεχομένου του, προκαλώντας την αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας.

001 puzle

Αρχικά, το αεροσκάφος ανεβαίνει με γωνία κλήσης 45 μοιρών χρησιμοποιώντας την ώση του κινητήρα. Η αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας επιτυγχάνεται με τη μείωση της ώσης και κατεβάζοντας τη μύτη για να διατηρηθεί μια ουδέτερη, ή «ευθεία και οριζόντια» πορεία (γωνία 0 μοιρών). Η έλλειψη βαρύτητας αρχίζει κατά το ανέβασμα και διαρκεί σε όλη τη διαδρομή προς τα πάνω και κατά τη διάρκεια της καμπύλης, έως ότου το σκάφος φτάνει σε γωνία προς τα κάτω με κλίση 30 μοιρών. Σε αυτό το σημείο, το σκάφος είναι στραμμένο προς τα κάτω με μεγάλη ταχύτητα και πρέπει μετά από μερικά δευτερόλεπτα καθοδικής πορείας να αρχίσει να ευθυγραμμίζεται ώστε να επαναλάβει τον ελιγμό. Οι δυνάμεις είναι τότε περίπου διπλάσιες της βαρύτητας (2G).

Το αεροσκάφος χρησιμοποιείται για να εκπαιδεύσει τους αστροναύτες σε ελιγμούς μηδενικής βαρύτητας, δίνοντάς τους περίπου 25 δευτερόλεπτα χωρίς βαρύτητα από τα 65 δευτερόλεπτα πτήσης σε κάθε παραβολή. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης το αεροπλάνο πετά συνήθως για περίπου 40-60 παραβολικές μανούβρες. Σε περίπου δύο τρίτα των επιβατών, οι πτήσεις αυτές παράγουν ναυτία, δίνοντας έτσι στο αεροπλάνο το ψευδώνυμο "Vomit Comet".

ΠΗΓΗ: scienceandtechnology.gr/questions-answers/ti-einai-to-vomit-comet