kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Αρχεία RAW και JPEG, ποιές είναι οι διαφορές;

Photo
Κάθε φορά που η φωτογραφική μας μηχανή καταγράφει μια εικόνα, την αποθηκεύει ως ακατέργαστο αρχείο (RAW) ή σε μορφή JPEG. Οι εικόνες στην μορφή JPEG είναι συμπιεσμένες, έτσι ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο αποθηκευτικό χώρο, αυτό βέβαια έχει το κόστος του. Η ποιότητα της εικόνας χαμηλώνει λόγω της συμπίεσης που έχει δεχθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελαφρά παραποίηση των χρωμάτων και της τονικότητας στην φωτογραφία.

Στην περίπτωση που τραβάτε φωτογραφίες χρησιμοποιώντας ποιότητα RAW, τότε οι φωτογραφίες θα είναι ασυμπίεστες, που σημαίνει πολύ περισσότερη πληροφορία σχετικά με τα χρώματα ειδικά στις πιο χαμηλά φωτισμένες περιοχές, την τονικότητα και την δυναμική του φωτός (Dynamic Range) στις φωτογραφίες σας. Φυσικά το αρχείο σας θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος, άρα είτε θα πρέπει να έχετε αρκετό χώρο στην κάρτα μνήμης σας ή αλλιώς να φωτογραφίζετε επιλεκτικά.

001 puzle 

Φωτογραφίζοντας σε JPEG μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι η ποιότητα της φωτογραφίας είναι δεδομένη, κλεισμένη στα περιθώρια που αφήνει το φορμάτ. Πολλές φορές θυμίζει τις ποιότητες που λαμβάναμε από φωτογραφικές μηχανές τύπου Polaroid, δηλαδή όλη η τυπική επεξεργασία έγινε μέσα στην φωτογραφική μηχανή, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα. Αντίθετα με την χρήση RAW στην κυριολεξία λαμβάνετε πολύ περισσότερη πληροφορία από την κάμερα, θα μπορούσαμε να το συγκρίνουμε με το αρνητικό φιλμ και πως μέσα στον σκοτεινό θάλαμο ανακτούσε περισσότερη χρωματική και δυναμική λεπτομέρεια ευκολότερα.

Πράγματι, οι πρώτες DNG της Adobe (DNG: αρχείο μορφής RAW που χρησιμοποιείται απο μερικές φωτογραφικές). Είχαν την ονομασία “ψηφιακό αρνητικό”, για να κάνουν πιο φανερή την χρησιμότητα του ακατέργαστου αρχείου. Όπως και στα παραδοσιακά αρνητικά, με τα DNG αρχεία πρέπει να γίνει επιπλέον επέμβαση μέσω εργαλείων επεξεργασίας εικόνας (Photoshop, Lightroom, Capture One Pro και άλλα)
για να δώσουν την μέγιστη ποιότητα. Αυτός είναι ο λόγος που αναφερόμαστε στην κάμερα ως το πρώτο στάδιο επεξεργασίας ή αλλιώς ως τον ψηφιακό σκοτεινό θάλαμο.

Όταν τραβήξετε μια φωτογραφία ως JPEG, η φωτογραφική μας μηχανή εφαρμόζει ρυθμίσεις επεξεργασίας για την εικόνα, έτσι κινδυνεύουμε να έχουμε ανεπιθύμητες ατέλειες λόγω συμπίεσης τα λεγόμενα artefacts. Αυτά περιλαμβάνουν διάφορες δύσκολες καταστάσεις όπως ο θόρυβος και θολή pixelated περιοχή (μικροσπασίματα λόγω συμπίεσης) κατά την προσπάθεια της μηχανής να συμπιέσει την εικόνα. Με τη λήψη ακατέργαστων φωτογραφιών RAW, έχετε μεγαλύτερη ελευθερία να κάνετε αλλαγές, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα της εικόνας.

Βέβαια υπάρχουν φυσικά ένας ή δύο σοβαροί λόγοι που ίσως πολλές φορές σας κάνουν να προτιμήσετε την ποιότητα JPEG.

  • Πρώτος και κύριος λόγος, με την λήψη JPEG το μέγεθος αρχείου είναι σαφώς μικρότερο σε μέγεθος, άρα στην ίδια κάρτα χωράνε πολύ περισσότερες φωτογραφίες.
  • Και δεύτερος, είναι πολύ πιο εύκολο να μοιραστεί άμεσα, να το δούμε στον υπολογιστή,
    ή να το ανεβάσουμε στο κοινωνικό δίκτυο της αρεσκείας μας.

Φυσικά και οι RAW φωτογραφίες μετά την επεξεργασία θα πρέπει να μετατραπούν σε μια τελική εικόνα JPEG, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσει μέσα απο τα ειδικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, άρα εδώ έχουμε ένα σαφές προβάδισμα των JPEG υπέρ της ευκολίας και της ταχύτητας.

Φωτογραφίζοντας σε Raw ή Jpeg, ποια είναι τα συν και τα πλην;

Εν κατακλείδι ή “μάχη” είναι μεταξύ ευκολίας και ταχύτητας από την μια έναντι της υψηλότερης ποιότητας με την αναγκαστικό πέρασμα κάθε φωτογραφίας από τον ψηφιακό σκοτεινό θάλαμο που λέγεται προγράμματα επεξεργασίας εικόνας.

Τα σημερινά προγράμματα επεξεργασίας μπορούν και διαβάζουν μέσα από το αρχείο RAW τον τύπο της μηχανής αλλά και τον τύπο του φακού με τον οποίο λάβαμε την φωτογραφία (αυτό ισχύει για φωτογραφικές DSLR με τις οποίες μπορούμε να αλλάζουμε τον φακό όταν χρειαστεί).

Το πρόγραμμα επεξεργασίας λοιπόν έχει την δυνατότητα να “διαβάσει” τον τύπο του φακού και έτσι γνωρίζει αν έχει παραμορφωθεί και πόσο η εικόνα κατά την λήψη λόγω της μορφολογίας των γυάλινων τμημάτων του. Εκεί ακριβώς παρεμβαίνει αυτόματα και “ισιώνει” ακόμα και αυτές τις ατέλειες εφόσον το θέλουμε.

Φωτογραφίζοντας σε JPEG μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι η ποιότητα της φωτογραφίας είναι δεδομένη, κλεισμένη στα περιθώρια που αφήνει το φορμάτ.

Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός που σίγουρα αξίζει να υπολογίζουμε είναι το απευθείας μέγεθος του αρχείου που καταλαμβάνεται στην κάρτα κατά την λήψη, πολλές φορές τραβάμε φωτογραφίες που είτε δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη για υψηλότερη ποιότητα ή απλά έχουμε περιορισμένο χώρο στις κάρτες μνήμης της φωτογραφικής μας.

Μια έξυπνη στρατηγική είναι να τραβάμε τις πιο απλές καθημερινές φωτογραφίες με ποιότητα JPEG και τις πιο “ψαγμένες” που χρειαζόμαστε λεπτομέρεια με RAW. Για παράδειγμα, ένα πορτραίτο ή ένα τοπίο θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη ποιότητα εικόνας εάν έχει ληφθεί σε RAW. Μάλιστα μερικοί τύποι φωτογραφικών μηχανών έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουμε αυτόματα και τα δύο φορμάτ. Και σε RAW και σε JPEG, με ένα μόνο κλικ. Αυτό φυσικά σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη σπατάλη χώρου στην κάρτα αποθήκευσης.

Σίγουρα είναι μια διαδικασία που παίρνει πολύ πειραματισμό, όμως τα αποτελέσματα στην ασυμπίεστη εικόνα είναι μοναδικά.

Μένει λοιπόν σε εσάς τον/την φωτογράφο να ανακαλύψετε τις δυνατότητες που σας παρέχει η τεχνολογία σήμερα!

ΠΗΓΗ: easierphoto.com/2015/07/22/raw-jpeg-διαφορές-ποιότητας

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...