kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Η Ομιλητική Θεραπεία του Φρόυντ

Η μεγάλη επανάσταση στον χώρο της ψυχιατρικής έγινε με την παρουσία του Σίγκμουντ Φρόυντ στη Βιέννη, ο οποίος εισήγαγε στην επιστήμη του την Ομιλητική Θεραπεία.

Ο Φρόυντ
Τι ήταν η ομιλιτική θεραπεία; Ήταν ψυχανάλυση που άρχισε να χρησιμοποιείται, ώστε τελικά ο ασθενής να καταρθώσει να ξεπεράσει τα ψυχολογικά του προβλήματα, μέσα από έναν καλοκαθορισμένο διάλογο που αργά, μεθοδικά αποκαλύπτει όλα όσα κρύβει ο ασθενής ακόμη και από τον εαυτό του. Σκέψεις που τον στοιχειώνουν, φόβοι, άγχος, έλλειψη αυτοεκτίμησης, απωθημένα...

Σιγά σιγά η ψυχοθεραπεία άρχισε να βάζει υψηλότερους στόχους. Άρχισε να θεραπεύει παθήσεις όπως το ακραίο άγχος και το "διαρκές πένθος" ή την "υστερία", κατά την οποία ο ασθενής έχει σωματικά συμπτώματα ψυχολογικής προέλευσης, όπως παράλυση ή ακόμη και τύφλωση.

Πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα στη Ζυρίχη ήταν ο Καρλ Γιούνγκ, ο ΄Οιγκεν Μπλόιλερ και ο Καρλ Άμπραχαμ στο Βερολίνο.

 

Όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη της ψυχιατρικής καταγράφονται με μαεστρία από τον συγγραφέα και ψυχίατρο Ίρβιν Γιάλομ της υπαρξιακής σχολής, ομότιμο καθηγητή ψυχιατρικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ.

Το βιβλίο του λέγεται "Το πρόβλημα Σπινόζα", στο οποίο αποκαλύπτει τη μεθοδολογία προσέγγισης ενός ασθενούς (εδώ του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, φίλου του Αδόλφου Χίτλερ, ιδεολόγου ναζί και θεωρητικού του αντισημιτισμού), μέσα από τον διάλογο.

Σε τι συνίσταται αυτή η Ομιλητική Θεραπεία;

Ο ψυχίατρος μαθαίνει να διαβάζει τη δική του σκέψη και χρησιμεύει ως οδηγός για να διαβάσει και ο θεραπευόμενος τη δική του. Τι κρύβεται αλήθεια στον ανθρώπινο νου; Πώς σκεφτόμαστε, πόσα καταλαβαίνουμε απ' όσα συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας; Μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημεία που μας μπλοκάρουν;

Ο ψυχίατρος δεν σφυροκοπά τον άλλο μέχρι να κουρελιάσει το εγώ του, που με λευκή σημαία θα δηλώσει ότι παραδίνεται. Προσπαθεί μέσα από τη συζήτηση να παρακάμψει τις αντιστάσεις του και για να το επιτύχει αυτό, χρειάζεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Σε κάθε απάντηση προβάλλει άλλη μια ερώτηση που οδηγεί τον ασθενή στα προσωπικά του αδιέξοδα.

Ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι διαλόγου, στον οποίο η κατανόηση και η υπομονή αποτελούν θεμελιώδη εργαλεία.

ΠΗΓΗ: medisense.gr

 

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...