kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο του φιλιού

Η νόσος του φιλιούΗ λοιμώδης μονοπυρήνωση ή νόσος του φιλιού είναι μια νόσος πολύ συχνότερη από όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων, περίπου 95% των ενηλίκων έχουν μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό, ανεξάρτητα αν τον έχουν εκδηλώσει στην πλήρη του μορφή ή όχι (σε αυτή την περίπτωση, ενήλικες θεωρούνται τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 30 - 40 ετών).

Εμφανίζεται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες, ενώ το συνηθισμένο ηλικιακό γκρουπ εμφάνισης της είναι 15-35 ετών. Τέλος, δεν έχει αποδειχθεί στατιστικά πως επηρεάζει την εγκυμοσύνη.

 

Πως θα καταλάβω ότι υπάρχει πρόβλημα;

Τα αρχικά συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης είναι παρεμφερή με αυτά του κοινού κρυολογήματος:

  • πυρετός (συνήθως αρκετά υψηλός)
  • πονόλαιμος που επιμένει
  • πρησμένοι λεμφαδένες

Μπορεί επίσης να εμφανίζονται πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης , να μην έχετε ιδιαίτερη όρεξη για φαγητό και, όταν ανοίγετε το στόμα σας, να παρατηρείτε πως υπάρχει ένα λευκωπό επίχρισμα στο φάρυγγα.

Πολλοί συγχέουν το επίχρισμα στο φάρυγγα με πύον στις αμυγδαλές και σπεύδουν να πάρουν αντιβίωση, η οποία στην περίπτωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης είναι περιττή. Σε περίπτωση που έχετε κάποιο ή όλα τα συμπτώματα που προαναφέραμε σε συνδυασμό με το επίχρισμα, αποφύγετε να πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μπορώ να προφυλαχθώ από τη νόσο;

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση συνήθως μεταφέρεται από άτομο σε άτομο μέσω του φιλιού, επειδή ο ιός υπάρχει κυρίως στο σάλιο. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με τις κλασσικές μορφές που μεταδίδεται μια ίωση (βήχας, φτέρνισμα, κοινή χρήση ποτηριών κλπ), όμως αυτό είναι πολύ σπανιότερο. Από τη στιγμή της μόλυνσης, τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου «εκκόλαψης» της νόσου, μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να κολλήσουμε κάποιον άλλο, για αυτό και δεν υπάρχουν τρόποι προφύλαξης από τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, παρά μόνο τρόποι αντιμετώπισής της.

Είναι απαραίτητο να κολλήσω τον ιό, αν τον έχει ο σύντροφός μου;

Όχι, υπάρχει και η περίπτωση να μην κολλήσετε, ακόμα και αν έρθετε σε επαφή με τον ιό. Το αν θα κολλήσετε ή όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και η γενικότερη κατάσταση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Επίσης, μπορεί να έχετε τη νόσο και να μην εκδηλώσετε ποτέ τα συμπτώματά της ή να την περάσετε ως μια απλή ίωση, από τις συνηθισμένες που εμφανίζονται κατά καιρούς σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων (π.χ. αρχές του χειμώνα).

Πόσο συχνά εμφανίζεται;

Το πιο συνηθισμένο είναι να εμφανίσει κανείς μόνο μια φορά τη νόσο. Όμως, κάποιες σπάνιες φορές μπορεί να επαναενεργοποιηθεί, αλλά χωρίς συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας αριθμός στελεχών του ιού παραμένουν στο σάλιο του ασθενή. Στην περίπτωση αυτή, η επανεμφάνιση της νόσου εντοπίζεται μόνο τυχαία, μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, που συνήθως γίνονται για άλλους λόγους.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω το πρόβλημα;

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση περνάει από μόνη της, δηλαδή η νόσος θα κάνει ούτως ή άλλως τον κύκλο της και θα φύγει, ακόμα και αν δεν ακολουθηθεί αγωγή. Η θεραπεία είναι συμπτωματική, όπως σε όλες τις ιώσεις, δηλαδή ο σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε το σύμπτωμα, εάν και εφόσον αυτό υπάρχει.

Συστήνεται:

  1. Ανάπαυση (ελάττωση των κοπιαστικών δραστηριοτήτων, όπως το γυμναστήριο, τα σπορ κλπ. και της έντονης εργασίας –όπως η χειρονακτική)
  2. Λήψη άφθονων υγρών
  3. Γαργάρες με αλατόνερο ή χαμομήλι και αντισηπτικές ταμπλέτες για το φάρυγγα
  4. Αντιφλεγμονώδη (μόνο στην περίπτωση που υπάρχει πυρετός ή έντονος πονόλαιμος που δεν υποχωρεί)

Θα πρέπει να πάρω φάρμακα για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση;

Κάποιες φορές υπάρχει μικροβιακή επιμόλυνση και τότε μόνο είναι απαραίτητη η αντιβίωση. Αυτό όμως μπορεί να αναγνωριστεί μόνο μέσω διάγνωσης από το γιατρό σας. Πρέπει επίσης να πούμε πως η νόσος κάνει το κύκλο της σε μια χρονική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων και στο διάστημα αυτό θεωρείται απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση , ακόμα και αν δεν έχουν χορηγηθεί φάρμακα.

Τι πρέπει να τρώω;

Ουσιαστικά, η διατροφή δεν υπάρχει περιορισμός στη διατροφή γιατί δεν επηρεάζει τη νόσο. Όμως, λόγω της συσχέτισης με το ήπαρ, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τις λιπαρές τροφές (μπέικον και λίπη, σοκολάτες και γλυκά, πολύ βαριά μαγειρεμένα φαγητά κλπ). Αν ακολουθείτε κάποια πολύ αυστηρή –ως και στερητική δίαιτα- η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ένας ακόμα λόγος για να τη διακόψετε. Είναι σημαντικό να τρέφεστε καλά και ποιοτικά κατά τη διάρκεια της νόσου.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Σπανιότατα, μπορεί η νόσος να προκαλέσει διόγκωση του σπλήνα και του ήπατος. Στην περίπτωση αυτή (κυρίως για τον σπλήνα),τα συμπτώματα είναι πόνος στην αριστερή κοιλιακή χώρα (κάτω από το στέρνο), ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών (νοιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατότερα από ότι συνήθως). Αν παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 29 guests και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...