Οι πολικές αρκούδες γίνονται καφέ;

ΑρκούδεςΠώς η πολική αρκούδα ξεχώρισε από την μαύρη και την καφέ και απέκτησε το λευκό τρίχωμα που έχει σήμερα, συνεχίζει να αποτελεί ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. Τώρα, υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που ενδεχομένως τις κάνει... καφέ!

"Δεν είναι κάτι που συνέβη στο παρελθόν ή πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Είναι κάτι που συμβαίνει σήμερα" δήλωσε η Μπεθ Σαπίρο, μια από τους συντάκτες μιας έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Genetics.

Σύμφωνα με αυτή, ορισμένες ομάδες αρκούδων ίσως αλλάξουν χρώμα στο τρίχωμα, καθώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει το φυσικό τους περιβάλλον.

Ερευνώντας την εξελικτική πορεία της αρκούδας, οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν σε ποια χρονική περίοδο και για ποιό λόγο η μαύρη, η καφέ και η πολική αρκούδα διαχωρίστηκαν.

Δεν γνωρίζουν ακόμα πότε η πολική αρκούδα απέκτησε το λευκό τρίχωμα που έχει σήμερα.

Το παλαιότερο λείψανο πολικής αρκούδας χρονολογείται πριν από 110.000 χρόνια.

"Αυτό το οστό ηλικίας 110.000 ετών δεν ανήκει ίσως στην παλαιότερη πολική αρκούδα" υποστηρίζει η Σαπίρο.

Και προσθέτει: "Δεν γνωρίζουμε επουδενί πώς η πρώιμη πολική αρκούδα ξεχώρισε από την καφέ".

Υπάρχει όμως μια ομάδα καφέ αρκούδων στην Αλάσκα (ABC bears), που έδειξε σημάδια κοινής καταγωγής.

 

Μάλιστα, προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το DNA των αρκούδων αυτών έχει περισσότερα χαρακτηριστικά με τις πολικές, παρά με τις καφέ.

Η επιστημονική ομάδα -με επικεφαλής τη Σαπίρο- θέλησαν να μελετήσουν περισσότερο τις αρκούδες ABC, σε συνεργασία με ειδικούς στη μελέτη του DNA.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι αρκούδες αυτές έχουν γενετική συγγένεια με τις πολικές.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αρκούδες ABC αποτελούν ένα απομεινάρι του αρχαίου πληθυσμού των πολικών αρκούδων που ζούσαν στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων.

Όταν τελείωσε αυτή η περίοδος και οι παγετώνες έλιωσαν σιγά-σιγά, οι αρκούδες ABC αποκόπηκαν από τις άλλες πολικές αρκούδες.

"Δεν μπορούσαν να ζευγαρώσουν πια με πολικές αρκούδες" λέει η Σαπίρο.

Και προσθέτει: "Όσο το κλίμα γινόταν ολοένα και πιο ζεστό, οι καφέ αρκούδες -οι αρσενικές, όπως αποδείχθηκε- μπόρεσαν να κολυμπήσουν στο κανάλι που χώριζε την ηπειρωτική Αλάσκα από τα νησιά και να τα αποικήσουν. Εκεί βρήκαν τον απομονωμένο και παγιδευμένο πληθυσμό των πολικών αρκούδων και άρχισαν να αναμειγνύονται".

Σύμφωνα με την Σαπίρο, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα, καθώς η κλιματική αλλαγή λιώνει τον θαλάσσιο πάγο και αλλάζει το φυσικό σπίτι ορισμένων πολικών αρκούδων, έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο με αυτό τον νότιων ξαδελφιών τους.

"Βλέπουμε σήμερα ότι οι πολικές αρκούδες αναμειγνύονται με τις καφέ, στον Καναδά. Υποθέτω ότι αυτό σημαίνει πως αφού καταστρέφουμε τον βιότοπό τους, και το μόνο φυσικό σπίτι που έχει απομείνει για τις πολικές αρκούδες μοιάζει με αυτό της καφέ αρκούδας, τότε απλά αναμειγνύονται (υβριδοποιούνται) με τις καφέ αρκούδες και μετατρέπονται σε καφέ αρκούδες" λέει.

ΠΗΓΗ: nooz.gr