Εκτός συγχρονισμού το κέντρο της Γης...

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, αλλά μία νέα έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας (ANU) αποκαλύπτει ότι το κέντρο της Γης βρίσκεται εκτός συγχρονισμού με τον υπόλοιπο πλανήτη, συχνά επιταχυνόμενο ή επιβραδυνόμενο σε σχέση με αυτόν.

Η γή
Ο Χρβόγιε Τκάλτσιτς, αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Φυσικής και Μαθηματικών Επιστημών του ANU, και η ομάδα του μέτρησαν την ταχύτητα περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα της Γης κατά τα τελευταία 50 χρόνια, με τη βοήθεια ζευγών ομοίων σεισμικών κυμάτων ίδιας έντασης, που συνέβησαν στην ίδια τοποθεσία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εσωτερικός πυρήνας όχι μόνο περιστρέφεται με διαφορετικό ρυθμό από ότι ο μανδύας (το κομμάτι μεταξύ του πυρήνα και του φλοιού της Γης, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του πλανήτη), αλλά και ότι η ταχύτητα περιστροφής του είναι μεταβλητή.

 

«Πρόκειται για την πρώτη πειραματική απόδειξη ότι ο εσωτερικός πυρήνας περιστρέφεται με διαφορετική ταχύτητα», δήλωσε ο Τκάλτσιτς. «Ανακαλύψαμε ότι, σε σύγκριση με το μανδύα, ο εσωτερικός πυρήνας περιστρεφόταν πιο γρήγορα τη δεκαετία του 1970 και του 1990, αλλά επιβραδύνθηκε τη δεκαετία του '80. Η πιο δραματική επιτάχυνση ενδεχομένως σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αν και απαιτούνται περαιτέρω πειράματα για την επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έντμουντ Χάλεϋ, από τον οποίο ονομάστηκε ο κομήτης του Χάλεϋ, διατύπωσε για πρώτη φορά τη θεωρία ότι τα εσωτερικά στρώματα της Γης περιστρέφονται με διαφορετική ταχύτητα το 1692.

Οι επιστήμονες μέχρι στιγμής θεωρούσαν το ρυθμό περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα σταθερό, διότι δεν διέθεταν επαρκείς μαθηματικές μεθόδους για την ερμηνεία των δεδομένων, σύμφωνα με τον Τσκάλτσιτς. Μια νέα μέθοδος που εφαρμόζεται σε ζεύγη σχεδόν πανομοιότυπων σεισμικών κυμάτων που μπορούν να συμβούν με διαφορά λίγων εβδομάδων ή και δεκαετιών, έδωσε τη λύση.

«Είναι εκπληκτικό ότι ακόμα και με 10, 20 ή 30 χρόνια διαφορά, αυτοί οι σεισμοί μοιάζουν τόσο πολύ. Αλλά κάθε ζεύγος διαφέρει ελάχιστα, και η διαφορά αυτή αντιστοιχεί στο εσωτερικό του πυρήνα. Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την εν λόγω μικρή διαφορά ώστε να ανακατασκευάσουμε την ιστορία του πώς ο εσωτερικός πυρήνας έχει περιστραφεί κατά τα τελευταία 50 χρόνια », κατέληξε ο Τκάλτσιτς.

Η νέα αυτή μέθοδος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το ρόλο του εσωτερικού πυρήνα στη δημιουργία του μαγνητικού πεδίου που επέτρεψε να εξελιχθεί η ζωή στη Γη, λειτουργώντας ως ασπίδα από την κοσμική ακτινοβολία.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr