kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Το υδρογόνο & το οξυγόνο καίγονται, το νερό όμως όχι, γιατί;

Το υδρογόνο και το οξυγόνο είναι πολύ εύφλεκτα όπως όλοι γνωρίζουμε και καίγονται. Το νερό όμως, που αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο γιατί δεν είναι εύφλεκτο και δεν καίγεται; Και μάλιστα, με αυτό σβήνουμε και φωτιές; Δεν είναι παράξενο;

Ας δούμε λοιπόν γιατί συμβαίνει αυτό το μυστήριο φαινόμενο...

Μόριο νερούΑρχικά να αναφέρουμε ότι ένα μόριο νερού, αποτελείται από 2 άτομα υδρογόνου και 1 άτομο οξυγόνου.

Το υδρογόνο είναι ένα αέριο που εκρήγνυται και για να γίνει αυτό, χρειάζεται οξυγόνο (π.χ. από την ατμόσφαιρα) για να γίνει η καύση.

Αλλά το θέμα είναι: τι είναι καύση;

Καύση είναι η διαδικασία της αντίδρασης του καύσιμου υλικού (εδώ το υδρογόνο) με το οξυγόνο, για την παραγωγή ενέργειας (φως, θερμότητα, κ.λ.π.).

001 puzle

Η διαδικασία της καύσης των δύο αυτών στοιχείων, είναι σχετικά απλή...

ΈκρηξηΑν βάλετε δίπλα δίπλα κατάλληλες ποσότητες οξυγόνου και υδρογόνου(που δεν έχουν συνενωθεί) και δώστε μια σπίθα για να ξεκινήσει η αντίδραση, τότε ένα άτομο οξυγόνου θα ενωθεί με δύο άτομα υδρογόνου και κατά τη συνένωση θα παραχθεί ενέργεια.

Η ενέργεια που θα παραχθεί, θα αποτελείται από θερμότητα και κίνηση και η διάδοση αυτής της ενέργειας σε γειτονικά άτομα υδρογόνου - οξυγόνου θα γίνει ταχύτατα.

Αυτή η ταχύτατη αλυσιδωτή διάδοση θα προκαλέσει πολλές μικροσκοπικές "τοπικές παραγωγές ενέργειας" ταχύτατες (σχεδόν ταυτόχρονες), με αποτέλεσμα να έχουμε στο σύνολο, το φαινόμενο της έκρηξης.

Αν κάψουμε υδρογόνο θα γίνει έκρηξη, γιατί πολύ απλά συμβαίνει το παραπάνω φαινόμενο εξαιτίας του οξυγόνου που υπάρχει στον αέρα.

Οπότε ποιό είναι το αποτέλεσμα της καύσης; Το νερό!

Αντίδραση

Έτσι, το νερό είναι "οι στάχτες" της καύσης του υδρογόνου με το οξυγόνο! Και όπως όλοι γνωρίζουμε, "οι στάχτες" δεν καίγονται!

Τώρα από κει και πέρα, αυτές οι στάχτες (= το νερό), μπορούν να ξανακαούν μόνο αν διαχωρίσουμε τα άτομα του υδρογόνου από το οξυγόνο και επαναλάβουμε την παραπάνω διαδικασία.

Αλλά για να κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό, απαιτείται ενέργεια που θα τα διασπάσει και για την ακρίβεια, απαιτείται τόση ενέργεια, όση ήταν αυτή που παράχθηκε κατά τη συνένωση των δύο στοιχείων.

Αυτή η διάσπαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με μία μέθοδο που ονομάζεται ηλεκτρόλυση.

Ηλεκτρόλυση

ΠΗΓΗ: coolweb.gr/oksygono-ydrogono-nero-kaigetai

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 251 guests και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...