Στις 3 Ιανουαρίου του 2019 η Κίνα κατόρθωσε να προσεδαφιστεί με επιτυχία στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης με την αποστολή Chang'e 4. Παράλληλα έκανε ένα πρωτοποριακό πείραμα βιολογίας στη Σελήνη.
Στην ψηφιακή εποχή νομίζουμε συχνά ότι είμαστε πιο παραγωγικοί όταν επιδιδόμαστε σε multitasking. Aπαντάμε σε μηνύματα, ψάχνουμε κάτι στο ίντερνετ, παράλληλα τσεκάρουμε την εφαρμογή για τον καιρό, ανοίγουμε κι άλλο παράθυρο, κι άλλο τσατ… Ωστόσο, όπως αναφέρει ο νευροψυχολόγος Μάνφρεντ Σπίτζερ, το αδιάλειπτο multitasking μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε αδυναμία συγκέντρωσης.
Αυτό ήταν άλλωστε κάτι που γνώριζε ήδη η νευροεπιστήμη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για multitasking, ενώ όταν είναι μονίμως απασχολημένος με κάτι δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα υπόλοιπα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με μια διαδεδομένη θεωρία της νευροεπιστήμης προκειμένου ο ανθρώπινος εγκέφαλος να φτάσει στο απόλυτο επίπεδο λειτουργίας, εκείνο που διασφαλίζει ροή σκέψης, χρειάζεται απαραιτήτως 15 λεπτά απόλυτης συγκέντρωσης.
Ευχαριστούμε την εταιρεία 3Τ-Πολυδομική για τη φιλοξενία που μας προσφέρει στο server της, και για το έτος
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 282 επισκέπτες και κανένα μέλος
Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, υπήρξε σημαντικός έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Είναι ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών και δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων, που κατοχύρωσε με όλες τις σχετικές αριθμητικές και γεωμετρικές αποδείξεις.
Γεννήθηκε σε χρονολογία που δεν μας είναι γνωστή, αλλά που εικάζεται πως είναι μεταξύ των ετών 580 - 572 π.Χ. και ως επικρατέστερος τόπος γεννήσεως παραδίδεται η νήσος Σάμος. Πέθανε στο Μεταπόντιον της Ιταλικής Λευκανίας σε μεγάλη ηλικία, περί το 500 - 490 π.Χ.
«Ο τόπος μας»
Ανεβήκαμε πάνω στο λόφο να δούμε τον τόπο μας - φτωχικά, μετρημένα χωράφια, πέτρες, λιόδεντρα. Αμπέλια τραβάν κατά τη θάλασσα. Δίπλα στ' αλέτρι καπνίζει μια μικρή φωτιά. Του παππουλή τα ρούχα τα σιάξαμε σκιάχτρο για τις κάργιες. Οι μέρες μας παίρνουν το δρόμο τους για λίγο ψωμί και μεγάλες λιακάδες. Κάτω απ' τις λεύκες φέγγει ένα ψάθινο καπέλο. Ο πετεινός στο φράχτη. Η αγελάδα στο κίτρινο.
Πώς έγινε και μ' ένα πέτρινο χέρι συγυρίσαμε το σπίτι μας και τη ζωή μας; Πάνω στ' ανώφλια είναι η καπνιά, χρόνο το χρόνο, απ' τα κεριά του Πάσχα - μικροί μικροί μαύροι σταυροί που χάραξαν οι πεθαμένοι γυρίζοντας απ' την Ανάσταση. Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος με υπομονή και περηφάνεια. Κάθε νύχτα απ' το ξερό πηγάδι βγαίνουν τ' αγάλματα προσεχτικά κι ανεβαίνουν στα δέντρα.Γιάννης Ρίτσος