Η Κυβέρνηση της Βρετανίας επιλέγει Ανοιχτό Λογισμικό

Open source
Υπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας προσπαθούν να εξοικονομήσουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες το χρόνο απορρίπτοντας ακριβά κλειστά λογισμικά. Από το 2010 υπολογίζεται ότι έχουν δαπανηθεί περίπου 200 εκατομμύρια λίρες από τον Δημόσιο Τομέα μόνο για προγράμματα Office. Ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Φράνσις Μοντ πιστεύει ότι ένα μεγάλο ποσοστό της δαπάνης μπορεί να μειωθεί με τη μετάβαση σε λογισμικό, το οποίο να παράγει αρχεία ανοιχτού τύπου (ODT), όπως είναι το OpenOffice και τα Google Docs.

Μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση για την προβολή νέων online υπηρεσιών, ο Μοντ ανέφερε: «Το λογισμικό που χρησιμοποιούμε στην κυβέρνηση εξακολουθεί να προέρχεται από λίγες μεγάλες εταιρίες. Ένα μικρό ολιγοπώλιο κυριαρχεί ακόμα στην αγορά. Θέλω να δω ένα μεγαλύτερο φάσμα του λογισμικού που χρησιμοποιείται, έτσι ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να χρειάζεται να αγοραστεί μια συγκεκριμένη μάρκα λογισμικού». Επίσης προσέθεσε ότι: «Δεν έχουμε χάσει απλά την καινοτομία, αλλά πληρώνουμε την τεχνολογία του χθες.

Ένα μεγάλο παράδειγμα των δυνατοτήτων των μικρών επιχειρήσεων ήταν όταν επαναπροκηρύχθηκαν κάποιες συμβάσεις για «hosting». Ο σύνηθες μεγάλος προμηθευτής έστειλε προσφορά αξίας 4 εκατομμυρίων λίρες ενώ μία μικρή βρετανική επιχείρηση έκανε προσφορά για 60.000 λίρες.» Και τελειώνει με το εξής: «Σώσαμε τους φορολογούμενους από ένα επιβλητικό 98,5%. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση της εν λόγω κλίμακας παντού, αλλά οι πολίτες που εργάζονται σκληρά περιμένουν από εμάς να προσπαθήσουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε».

ΠΗΓΗ: ellak.gr