Ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή

Μάθετε τα πάντα για την αποθήκευση του υπολογιστή σας!

Φανταστείτε τον σκληρό δίσκο σαν μία τεράστια αποθήκη. Εκεί βρίσκονται τα αρχεία που χρειάζεστε, τα παιχνίδια που έχετε εγκαταστήσει, τα προγράμματά σας, τα τραγούδια σας, οι ταινίες σας. Κάθε φορά που χρειάζεστε κάτι, ο σκληρός δίσκος αναλαμβάνει να το αναζητήσει και να το ανασύρει από το σημείο που βρίσκεται αποθηκευμένο.

Ο σκληρός δίσκος

Οι σκληροί δίσκοι πλέον είναι τριών τεχνολογιών. Οι «παραδοσιακοί» σκληροί δίσκοι (HDD), οι Solid State Drives (SSD), και οι υβριδικοί. Ας δούμε την κάθε κατηγορία ξεχωριστά.

Οι κλασσικοί σκληροί δίσκοι HDD

Οι κλασσικοί σκληροί δίσκοι μοιάζουν με τα παλιά... πικάπ. Αποτελούνται από έναν ή περισσότερους δίσκους και αντίστοιχες «βελόνες» που συγκεντρώνουν τα δεδομένα. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα «γυρίζει» ο δίσκος, τόσο πιο γρήγορος είναι. Για παράδειγμα ένας δίσκος που «γυρίζει» με 5400 στροφές το λεπτό είναι πιο αργός από έναν που γυρίζει με 7200 στροφές το λεπτό. Επίσης, όπως και η βελόνα ενός πικάπ, έτσι και η βελόνα του δίσκου κινείται ανάλογα με το πού βρίσκονται τα δεδομένα.

 

ΘΕΤΙΚΑ

 1. Οι HDD έχουν πολύ μεγάλη χωρητικότητα, φτάνοντας και τα 3 Terabyte.
 2. Είναι αρκετά οικονομικοί ακόμα και σε μεγάλες χωρητικότητες.
 3. Ακόμα και αν βγάλουν πρόβλημα, συνήθως είναι όσο λειτουργικοί χρειάζεται για να μπορέσουμε να «σώσουμε» δεδομένα.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 1. Αποτελούνται από μηχανικά μέρη που τους κάνουν να είναι αργοί.
 2. Κάνουν θόρυβο.
 3. Ζεσταίνονται και πέφτει η απόδοσή τους.

Οι σκληροί δίσκοι SSD

Οι Solid State δίσκοι είναι νέας τεχνολογίας και στην ουσία είναι σαν μεγάλα USB Sticks. Δηλαδή δεν έχουν μηχανικά μέρη και αποτελούνται μόνο από «ηλεκτρονική» μνήμη flash. Είναι σημαντικά πιο γρήγοροι από τους HDD γιατί δεν βασίζονται στο πόσο γρήγορα «γυρίζουν» αλλά η ταχύτητά τους εξαρτάται αποκλειστικά από την συνολική ταχύτητα του συστήματος και τη συνδεσμολογία.

ΘΕΤΙΚΑ

 1. Ταχύτατοι.
 2. Αθόρυβοι.
 3. Δεν ζεσταίνονται όσο οι HDD.
 4. Ανθεκτικοί στους κραδασμούς και στη μεταφορά. Ιδανικοί για Desktop συστήματα σχεδιασμένα για επιδόσεις.
 5. Αυξάνουν σημαντικά την αυτονομία της μπαταρίας στα Laptop.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 1. Δεν έχουν μεγάλη χωρητικότητα.
 2. Αρκετά ακριβοί σε σχέση με τους HDD αν και το κόστος συνεχώς μειώνεται.

Οι υβριδικοί δίσκοι SSD

Οι υβριδικοί SSD (ή hybrid SSD) είναι μία νέα κατηγορία σκληρών δίσκων η οποία συνδυάζει την ταχύτητα των SSD με την χωρητικότητα των HDD σε φυσιολογικό κόστος. Είναι ιδανικοί για όσους θέλουν αυξημένες επιδόσεις στο σύστημά τους, χωρίς όμως να κάνουν «θυσίες» στη χωρητικότητα.

Για παράδειγμα, ένα μέρος ενός υβρικού δίσκου θα μπορούσε να αποτελείται από 8GB Solid-State Drive με μνήμη flash SLC και το υπόλοιπο περιλαμβάνει έναν κλασσικό σκληρό δίσκο 750GB με ταχύτητα περιστροφής 7200rpm και 32MB cache.

ΘΕΤΙΚΑ

 1. Γρήγοροι όσο οι SSD.
 2. Φθηνότεροι από τους SSD.
 3. Μεγάλη χωρητικότητα σαν HDD.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 1. Δεν εξοικονομούν τόση ενέργεια όσο οι SSD.