Tι πρέπει να ξέρετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του Dark Web

Dark web
To internet είναι τεράστιο. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την πεποίθηση ότι το ίντερνετ σταματά στην τελευταία σελίδα που βρίσκεται στο ιστορικό αναζήτησης μας στη Google, η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ από αυτό. Όπως ένα παγόβουνο, έτσι και το Διαδίκτυο κάτω από την επιφάνειά του κρύβει ένα τεράστιο κομμάτι στο οποίο εμπεριέχονται πολλά πράγματα που δεν μπορούν να εντοπιστούν με μία έρευνα στις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης. Αυτό το κομμάτι, ονομάζεται ‘Dark Web’, κοινώς σκοτεινό διαδίκτυο.

Ένας μεγάλος αριθμός ιστοσελίδων παρέχονται δωρεάν στο κοινό. Facebook, Instagram, YouTube, blogs, online games, Wikipedia - οτιδήποτε γνωρίζετε και αγαπάτε σχετικά με το διαδίκτυο. Όλα τα παραπάνω είναι εύκολα προσβάσιμα και σχετικά ακίνδυνα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

001 puzle

Όλα αυτά αποτελούν αυτό το οποίο ονομάζουμε ως ‘επιφάνεια’ του ίντερνετ, μία συλλογή από 4.7 δισεκατομμύρια σελίδες στις οποίες ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση.

Αν και αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος μετά βίας περιγράφει το πραγματικό μέγεθος του τι υπάρχει στο διαδίκτυο. Το υπόλοιπο internet– γνωστό ως Dark Web η Deep Web είναι περίπου 400 με 550 φορές μεγαλύτερο. Αποτελείται από δεδομένα και ιστοσελίδες οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες στη μηχανή αναζήτησης της Google.

Dark web

Τι είναι το Deep Web;

Είναι μέρος του Παγκόσμιου Ιστού που είναι κρυμμένο από την κοινή θέα. Τα περιεχόμενα του Deep Web δεν εμφανίζονται στις συνήθεις μηχανές αναζήτησης.

Τι είναι το Dark Web;

Είναι μέρος του Παγκόσμιου Ιστού που είναι προσβάσιμο μόνο μέσω ειδικού λογισμικού. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο λογισμικό TOR (The Onion Router).

Tι υπάρχει στο Dark Web;

Ένα παιδί ή ένας ενήλικας με ανεπτυγμένες τεχνολογικές δεξιότητες μπορεί να χρησιμοποιήσει το TOR για να αποκτήσει πρόσβαση σε ιστοσελίδες του διαδικτύου όπως τη Hidden Wiki, την κρυφή έκδοση της Wikipedia. Αυτές οι τοποθεσίες παρέχουν συνδέσεις σε κάποια αρκετά τρομακτικά μονοπάτια που δεν εμφανίζονται σε κανονικές αναζητήσεις στο web, όπως:

  • Διακίνηση ναρκωτικών και όπλων
  • Ψεύτικες ταυτότητες
  • Παράνομος τζόγος
  • Τρομοκρατικές οργανώσεις
  • Πορνογραφία ανηλίκων
  • Συμβόλαια θανάτου

Είναι πράγματι τόσο κακό το Dark Web;

Σύμφωνα με τους περισσότερους, το Dark Web δεν είναι ένα ασφαλές μέρος. Η παραπάνω πεποίθηση είναι γενικευμένη όσον αφορά τη φύση Dark Web, όπου δεν λαμβάνουν χώρα μόνο φρικτές και παράνομες ενέργειες. Το πρόβλημα με το σκοτεινό διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητα το περιέχομενό του αλλά ο τρόπος και ο λόγος για τον οποίο δραστηριοποιείται κανείς σε αυτό. Για παράδειγμα είναι απόλυτα ασφαλές να πλοηγείται κάποιος σε μονοπάτια του σκοτεινού διαδικτύου που οδηγούν στη γνώση, την ενημέρωση, την πρόοδο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πρώτη μας πλοήγηση στο σκοτεινό διαδίκτυο θα πρέπει να γίνεται πάντα από την καθοδήγηση γνώστη αυτού και μόνο. Και αυτό γιατί ενώ κάποιος μπορεί να αναζητά στο σκοτεινό διαδίκτυο ένα site το οποίο φαίνεται απολύτως ασφαλές, μπορεί να πατήσει κλικ σε ένα link και ξαφνικά να καταλήξει σε ένα forum παιδικού trafficking.

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου σερφάρει στο σκοτεινό διαδίκτυο;

  • Aλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες: κακός ύπνος, απώλεια κιλών ή αύξηση σωματικού βάρους, συνεχής κόπωση
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά: μυστικοπάθεια, ευερεθιστότητα, έντονο άγχος ή/και συμπτώματα κατάθλιψης, απόσυρση από hobbies και αγαπημένες δραστηριότητες
  • Απότομη αλλαγή στον κύκλο επαφών, νέοι φίλοι/φίλες που δεν φαίνονται αρκετά αξιόπιστοι
  • Το παιδί σας προσπαθεί να κρατήσει κρυφή την online δραστηριότητά του, διαγράφει συχνά το ιστορικό αναζητήσεων, αλλάζει συνέχεια passwords, διαγράφει μηνύματα κάνει εγκατάσταση νέων browsers
  • Αλλαγή στην οικονομική του κατάσταση: έξτρα εισόδημα ή απώλεια χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό
  • Το παιδί σας λαμβάνει ταχυδρομικά πακέτα από άγνωστους αποστολείς

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το παιδί σας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο σκοτεινό διαδίκτυο

  • Ελέγξτε όλους τους browsers σε όλες τις συσκευές
  • Ελέγξτε το ιστορικό αναζητήσεων
  • Αν τα παιδιά σας λαμβάνουν δέματα από αγνώστους επιμείνετε να ανοίξουν τα δέματα μπροστά σας
  • Ξεκινήστε μία ανοικτή κουβέντα με το παιδί σας σε σχέση με τα οφέλη και τους κινδύνους του σκοτεινού διαδικτύου
  • Απευθυνθείτε στο CSI Institute για οποιαδήποτε συμβουλή μπορεί να χρειαστείτε σε σχέση με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

ΠΗΓΗ: csii.gr