«Το online με έβγαλε off life»

«Μπορούσα να περάσω μια ολόκληρη εβδομάδα στο σπίτι χωρίς να μου λείψει τίποτε - τα ψώνια, οι φιλικές επαφές, η διασκέδαση, η εκπαίδευσή μου, όλα μπορούσα να τα κάνω online» διηγείται η Μαρία, 24 χρόνων.

«Το Διαδίκτυο υπήρξε για μένα ένας μαγικός κόσμος που μου επέτρεπε να κάνω κυριολεκτικά τα πάντα. Ώσπου μια μέρα, εξαιτίας ενός ιού, τα έχασα όλα». Και τότε ξαναβρήκε την αξία της ζωής... offline!

 

Η Μαρία δεν ανήκει στα άτομα που μιλούν με αφορισμούς. Τίποτε για αυτήν δεν είναι «καλό» ή «κακό», εξαρτάται από το πώς το χρησιμοποιείς. Και η Μαρία την περίοδο που ζούσε την «ψηφιακή» ζωή της χρησιμοποιούσε το Ιnternet σχεδόν για τα πάντα! «Βρήκα παλιούς φίλους στο Facebook που για χρόνια είχα χάσει και μιλούσα μαζί τους μέσω ΜSΝ, δημιούργησα σελίδα στο Τwitter, έμπαινα στο ebay για να βρω φθηνές ηλεκτρονικές συσκευές και σύντομα μου ήρθε η ιδέα να αρχίσω να πουλάω χειροποίητες τσάντες μέσω Ιnternet.

Εβλεπα αμερικανικές σειρές που κατέβαζα από το Διαδίκτυο, έβρισκα παράξενες συνταγές μαγειρικής σε "ψαγμένα" σάιτ και στίχους και μουσική για να παίζω στο πιάνο. Ξεκίνησαμάλιστακαι μαθήματα ισπανικών online. Μπορούσα να περάσω μέρες στο σπίτι χωρίς να μου λείψει τίποτε!» θυμάται. Η ψηφιακή αποχαύνωση, βέβαια, κάποια στιγμή τελειώνει.

Για τη Μαρία ωστόσο η μετάβαση στον offline κόσμο δεν ήταν και τόσο ομαλή. «Λόγω ενός "μολυσμένου" αρχείου ο υπολογιστής μου κόντεψε να καταστραφεί από έναν ιό! Ξαφνικά έμεινα χωρίς κομπιούτερ και χωρίς Ιnternet για δύο εβδομάδες. Πανικοβλήθηκα!». Οταν ο πανικός πέρασε, ωστόσο, αντιλήφθηκε με έκπληξη ότι η ζωή δεν χρειάζεται να είναι μόνο... ψηφιακή.

«Το γεγονός ότι στο Ιnternet μπορείς να κάνεις τα πάνταδεν σημαίνει ότι πρέπει όντως και να το κάνεις! Είναι έξυπνη επιλογή να αγοράσεις κάτι φθηνό, εύκολα και γρήγορα, μέσω ebay. Αλλά είναι εξίσου έξυπνο να επιλέξεις να αφιερώσεις ώρες ολόκληρες κάνοντας βόλτες για ψώνια με τις φίλες σου» σχολιάζει.

Οσο για τα μαθήματα ισπανικών, η Μαρία αποφάσισε ότι προτιμάει τη ζωντάνια μιας τάξης με σάρκα και οστά παρά τη μοναξιά του διαδικτυακού μαθήματος. «Στο θέμα της μουσικής και των βίντεοωστόσοδεν έχω αλλάξει γνώμη. Είναι πραγματικά μαγικό το να μπορείς να βρεις τραγούδια και ταινίες "διαφορετικές" από όσα εμπορικώς προβάλλονται και αυτό μόνο το Διαδίκτυο το έκανε εφικτό για όλους εμάς!» σχολιάζει.

Σε ό,τι αφορά άλλωστε το Facebook η Μαρία δεν αρνείται σε καμία περίπτωση τη χρησιμότητά του όταν κανείς επικοινωνεί με φίλους στο εξωτερικό. «Για όσους όμωςμένουν στην πόλη μου έχω μόνο μία απάντηση: Πάμε για καφέ!» σχολιάζει γελώντας.

Κλείνουμε τη συζήτηση με μια αναφορά στην πρόσφατη μόδα των ebook (ηλεκτρονικό βιβλίο). Μήπως είναι κι αυτό κάτι που θα έπρεπε να μπει στη ζωή μας; Η Μαρία είναι κατηγορηματική: «Η μυρωδιά και η αφή ενός πραγματικού βιβλίου δεν συγκρίνονται με τίποτα!».

Ισορροπία εντός και εκτός Διαδικτύου

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν περάσετε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «κάνω τα πάντα με το Διαδίκτυο» και στο «δεν μπορώ να κάνω τίποτα χωρίς το Διαδίκτυο»! «Τέτοιες ακραίες καταστάσεις εμφανίζονται κυρίως σε εφήβους και φοιτητές και συνδέονται με μια επιβαρημένη ψυχική κατάσταση,συχνά με κατάθλιψη και έντονα αισθήματα μοναξιάς.

Οι συγγενείς και οι φίλοι πρέπει να ανησυχούν όταν το άτομο παύει να ζει τη ζωή του εκτός Διαδικτύου και παραμελεί τις υποχρεώσεις του και τις προσωπικές του σχέσεις» σχολιάζει ο κ.Γ.Κορμάς, γιατρός,επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος του ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.Η πεποίθηση του ατόμου ότι το Ιnternetείναι αναγκαίο για «τα πάντα» στη ζωή του δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ.Κορμά,η συμπεριφορά της οικογένειας και των φίλων μπορεί στην περίπτωση αυτή να αποβεί σωτήρια.«Οφείλουν να δώσουν κίνητρα στο άτομο που επιλέγει να ζει τη ζωή του online γιανα μεταφέρει βήμα βήμα τα ενδιαφέροντά του στον off line κόσμο.

Σταδιακά επέρχεται η εξομάλυνση, χωρίς προστριβές και χωρίς αφορισμούς»τονίζει, προσθέτοντας ότι το μυστικό για την ισορροπία ανάμεσα στις «ζωές» μας εντός και εκτός Διαδικτύου είναι να τροφοδοτούμε και τις δύο εξίσου με ενδιαφέρον και δημιουργικότητα.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=323876&dt=03/04/2010#ixzz0k1eOg8CP