Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

31 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον πλανήτη, ενώ κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας νόσων που συνδέονται με το κάπνισμα. Οι καπνιστές ζουν 13 - 14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

IQ Test
Τα νεαρά κορίτσια σήμερα, σε πολλές χώρες, ξεκινούν το κάπνισμα με την ίδια συχνότητα όπως και τα αγόρια, προειδοποίησε ο ΠΟΥ, με την ευκαιρία της Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, σήμερα 31 Μαΐου.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών σε όλο τον κόσμο είναι άνδρες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2006 το 40% των ανδρών και το 9% των γυναικών καπνίζουν. Ωστόσο, όσον αφορά τις νεότερες γενιές, στις μισές χώρες όπου έγιναν μελέτες τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνουν ότι το μάρκετινγκ των καπνοβιομηχανιών, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, απευθύνεται ολοένα και περισσότερο στις γυναίκες καθώς θεωρείται ότι σε αυτόν τον πληθυσμιακό τομέα υπάρχει χώρος για ανάπτυξη.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο από τις συνέπειες του καπνού πεθαίνουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι γυναίκες. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού διατηρούν οι Ελληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3-19 Οκτωβρίου 2009 , το 42% των Ελλήνων (47% άνδρες και 38% γυναίκες) δηλώνουν ότι καπνίζουν όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 29% (35% άνδρες και 25% γυναίκες). Στην ΕΕ υψηλά ποσοστά θεριακλήδων παρατηρούνται ακόμη στη Βουλγαρία με 39% και στην Ουγγαρία με 38%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ σημειώνονται στη Σουηδία με 16% και τη Φινλανδία με 21%.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 44% των Ελλήνων και το 49% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Όπως προκύπτει ακόμη από την κοινοτική δημοσκόπηση το 39% των πολιτών στην Ελλάδα ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν ότι καπνίζουν (35% στην ΕΕ), στους πολίτες 25-39 ετών οι καπνιστές φτάνουν το 54% (37% στην ΕΕ), στους πολίτες 40-54 ετών το 57% (35% στην ΕΕ) και στους άνω των 55 ετών το 23% (17% στην ΕΕ). Οι καπνιστές στην Ελλάδα δηλώνουν ότι καπνίζουν κατά μέσο όρο 21,4 τσιγάρα ημερησίως (14,4 στην ΕΕ) με τους άνδρες να καπνίζουν 23,8 τσιγάρα την ημέρα (15,7 στην ΕΕ) και τις γυναίκες 18,7 τσιγάρα (12,8 στην ΕΕ).

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, εκτεθειμένο στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας για πάνω από πέντε ώρες την ημέρα δηλώνει το 20% των Ελλήνων και το 5% των πολιτών στην ΕΕ, ενώ το 39% των συμπολιτών μας δηλώνει ότι δεν εκτίθενται ποτέ στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας (76% στην ΕΕ).

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα, το 11% των Ελλήνων δηλώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες επιχείρησε να το πράξει «μια φορά» (15% στην ΕΕ), «ανάμεσα σε δύο και πέντε φορές» το 5% των Ελλήνων (10% στην ΕΕ) και «πάνω από πέντε φορές» το 1% των Ελλήνων (3% στην ΕΕ).

Τέλος, το 54% των Ελλήνων και το 51% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι την τελευταία φορά που επιχείρησαν να σταματήσουν το κάπνισμα η προσπάθειά τους διήρκεσε «λιγότερο από μια βδομάδα», για το 29% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ η προσπάθεια κράτησε «μεταξύ μιας και οκτώ εβδομάδων» και για το 15% των Ελλήνων και το 19% στην ΕΕ «πάνω από δύο μήνες».

ΠΗΓΗ: nooz.gr