Η βία στον κόσμο σήμερα αυξάνεται και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, δημιουργώντας κλίμα φόβου, αβεβαιότητας, ασφυξίας και σκοτεινών εποχών. Δεν μιλάμε μόνο για τη βία του πολέμου και της εγκληματικότητας, αλλά και για την οικονομική, τη ρατσιστική, την θρησκευτική και ψυχολογική βία, την οικογενειακή και την έσω-προσωπική βία. Καμιά φορά ακούμε τη λέξη μη βία αλλά, επίσης λόγω της επιπολαιότητας της πληροφόρησης, δεν έχουμε μια συγκεκριμένη ιδέα του τι ακριβώς είναι η μη βία.
Η μη βία δεν είναι ειρηνισμός, ούτε ένας απλός τρόπος διαμαρτυρίας. Η μη βία δεν είναι η παθητική συμπεριφορά εκείνων που από φόβο αποφεύγουν τις αναμετρήσεις.
Η μη βία είναι φιλοσοφία ζωής και μεθοδολογία δράσης η οποία πάντα έχει εμπνεύσει ηθικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις και σήμερα είναι η μόνη λογική απάντηση στην ελικοειδή ανάπτυξη της βίας που μας περιβάλει.
Συχνά η μη βία ταυτίζεται με τον ειρηνισμό, αλλά στην πραγματικότητα το δεύτερο δεν είναι μέθοδος δράσης ούτε τρόπος ζωής, αλλά μια συνεχής καταγγελία ενάντια στον αγώνα εξοπλισμού των κρατών. Έτσι συνεπάγεται ότι η μη βία και η ενεργή μη βία αποτελούν μια προσωπική δέσμευση, ένας τρόπος ζωής, και μία μεθοδολογία για κοινωνική αλλαγή.
"Για αιώνες τώρα, οι άνθρωποι συζητούν για την Ειρήνη και τον Πόλεμο. Τώρα πια, δεν μπορούν μόνο να συζητούν. Δεν είναι πια μια επιλογή ανάμεσα στην Βία και τη Μη Βία, είναι η επιλογή ανάμεσα στη Μη Βία και τη Μη Ύπαρξη" Απόσπασμα από την τελευταία ομιλία του Martin Luther King, 1968.
Η αξία της Μη Βίας, ως φιλοσοφία και στάση ζωής, υποστηρίχθηκε από πολλές ιστορικές προσωπικότητες από την αρχαιότητα ακόμα, σε διαφορετικούς πολιτισμούς και χώρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πιο σημαντικές από τον 19ο αι. μέχρι και σήμερα.
Σίγουρα υπήρξαν και άλλοι λιγότερο γνωστοί που στην κάθε εποχή και χώρα προσέφεραν πολλά για την προώθηση της μη βίας. Σημαντικό κοινό σημείο όλων είναι η αναγνώριση της Βίας και της Μη Βίας τόσο ως κοινωνικά φαινόμενα, όσο και ως προσωπικές καταστάσεις. Υπάρχει δηλαδή μια άμεση σύνδεση ανάμεσα σε αυτό που υιοθετώ ως καθημερινή συμπεριφορά και σε αυτό που μαζί με άλλους ζω στην κοινωνία. Επίσης, η ενεργή μη βία, δεν αναφέρεται σε μια παθητική στάση ζωής, όπου όλα μπορούν να ξεπεραστούν αν απλά είσαι υπομονετικός και αδρανής. Αντιθέτως, προτείνεται η ενεργή στάση ζωής και η επιδίωξη αλλαγών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, έχοντας ως γνώμονα την απόρριψη κάθε μορφής βίας και διάκρισης, την αναγνώριση της ισότητας όλων των ανθρώπων, το να συμπεριφέρεσαι όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται και την τοποθέτηση του ανθρώπινου όντος ως πρωταρχική αξία.
Ο «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία», θέλοντας να προωθήσει τη δύναμη και την αξία της Μη Βίας, διοργανώνει την πρώτη Παγκόσμια Πορεία για τη Μη Βία και την Ειρήνη. Η έναρξη της πορείας θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2009 στο New Wellington της Νέας Ζηλανδίας και μετά από 90 ημέρες θα καταλήξει στο Punta de Vacas στην Αργεντινή.
Η πορεία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διασχίσει και τις 5 ηπείρους, 80 χώρες και 120.000 χιλιόμετρα. Η μόνιμη ομάδα που θα συμμετέχει στην Παγκόσμια Πορεία θα αποτελείται από 50 άτομα, ενώ προς τις πόλεις από τις οποίες θα περάσει, διοργανώνονται ήδη μικρότερες πορείες. Ο στόχος είναι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι να συμμετέχουν στην πορεία και στις μικρότερες πορείες, ενώ πάνω από 10 εκατομμύρια να συμμετέχουν εικονικά, παρακολουθώντας την μέσω διαδικτύου. Η συμμετοχή τόσο στις επιμέρους πορείες όσο και στην προετοιμασία τους, είναι ανοικτή σε όλους: οργανώσεις, προσωπικότητες και απλό κόσμο που συμφωνεί με τις αρχές της Μη Βίας και της Ειρήνης, και με τα 4 βασικά αιτήματα της Παγκόσμιας Πορείας:
Η προσπάθεια διάδοσης της Παγκόσμιας Ημέρας της Μη Βίας και των αξιών της από τον «Κόσμο Χωρίς Πολέμους και Βία» στην Ελλάδα, έχει την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.
ΠΗΓΗ: http://www.anthropos.gr/spots/spdetail.asp?SID=60
Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...