Ο στρατηγός Μάρσαλ και το σχέδιό του...

Ο στρατηγός ΜάρσαλΕν μέσω της κρίσης χρέους που απειλεί την επιβίωση του ευρώ, οι ιθύνοντες της ΕΕ θυμήθηκαν το "σχέδιο Μάρσαλ", που πρόσφεραν - επέβαλλαν στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ, για να αποφύγουν την εξάπλωση του κομμουνιστικού κινδύνου στη Γηραιά Ήπειρο.

Ποιος ήταν όμως ο στρατηγός Μάρσαλ, χάρη στον οποίο η Ελλάδα "πλημμύρισε δολάρια" τη δεκαετία του 50;

Όπως αναφέρει σχετικό αφιέρωμα των "ΝΕΩΝ", ο Τζορτζ Μάρσαλ ήταν στρατηγός και επικεφαλής του αμερικανικού στρατού από το 1939 ως το 1945.

Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1880 στην Πενσιλβάνια. Αποφοίτησε από το στρατιωτικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια το 1901 και υπηρέτησε στις Φιλιππίνες και στην Κίνα. Από το 1941 ήταν μέλος της Επιτροπής που επέβλεπε τις μελέτες Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων για την ατομική βόμβα. Αναβαθμίζεται στην πολιτική ιεραρχία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τον Ιανουάριο του 1947 αναλαμβάνει την κρίσιμη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αναφέρεται στο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ευρώπη σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ - έμεινε γνωστό ως "σχέδιο Μάρσαλ" - που βασίζεται στο δόγμα του προέδρου Χάρι Τρούμαν, με το οποίο οι ΗΠΑ τέθηκαν επικεφαλής της αντικομμουνιστικής "σταυροφορίας".

 

ΧάρτηςΤο σχέδιο είχε ως στόχο την ανοικοδόμηση της Ευρώπης από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Πόλεμος.

Ουσιαστικά όμως έγινε και εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα έμπαιναν στο "σωστό" στρατόπεδο, ενώ άρχιζε ο Ψυχρός Πόλεμος.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν την προτεραιότητα στη βοήθεια, καθώς οι ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι ήταν οι πιο "ευάλωτες" στον "κομμουνιστικό κίνδυνο". Στην Ελλάδα έφτασαν την περίοδο 1948 - 49 περίπου 175 εκ. δολάρια, ενώ συνολικά ως το 1951 η χώρα μας λαμβάνει από τις ΗΠΑ 336 εκ. δολάρια.

Τη διαχείριση του "πακέτου" στην Ελλάδα είχε αναλάβει η AMAG (Αμερικανική Οικονομική Αποστολή) τα μέλη της οποίας εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 1947.

Η αμερικανική αποστολή είχε αναφερθεί στα προβλήματα γραφειοκρατίας και διαφθοράς που αντιμετώπιζε το ελληνικό σύστημα και είχε συστήσει στην κυβέρνηση σκληρά μέτρα. Μέσω του σχεδίου Μάρσαλ, αποκαταστάθηκαν επίσης βασικές υποδομές όπως μεγάλες οδικές αρτηρίες, λιμάνια αλλά και η Διώρυγα της Κορίνθου.

Τεράστια κονδύλια δόθηκαν επίσης στις βιομηχανικές δυνάμεις της εποχής. Η Γαλλία έλαβε ενισχύσεις ύψους 2 δισ. δολάρια συνολικά, ενώ η Βρετανία πάνω από 3 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ