Δεν καταργείται το "εμβόλιμο δευτερόλεπτο"

ΡολόιΑναβλήθηκε η απόφαση κατάργησης του λεγόμενου "εμβόλιμου δευτερόλεπτου", που προστίθεται κάθε ένα με δύο χρόνια στη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα, προκειμένου να τη συγχρονίζει με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Οι χώρες-μέλη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών αποφάσισαν την επανεξέταση του θέματος το 2015, λόγω έλλειψης ομοφωνίας, ενώ ένα ακόμη εμβόλιμο δευτερόλεπτο προγραμματίζεται να προστεθεί στις 30 Ιουνίου του 2012.

Η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) είναι το βασικό πρότυπο μέτρησης του χρόνου, το οποίο χρησιμοποιείται στο Διαδίκτυο, τις οικονομικές συναλλαγές και άλλες διεθνείς υπηρεσίες και έχει αντικαταστήσει

τη λεγόμενη Ώρα Γκρίνουιτς, αν και γενικά συμπίπτει μαζί της.

Μετράται υπολογίζοντας το μέσο όρο της ώρας που δίνουν δεκάδες ατομικά ρολόγια αναφοράς σε όλο τον κόσμο, με μόνο πρόβλημα το γεγονός ότι με τον καιρό αποκλίνει από την ηλιακή ώρα, που υπολογίζεται από τη θέση του Ήλιου ή άλλων σωμάτων στον ουρανό.

Προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτή η διαφορά ανάμεσα στη UTC και την ηλιακή ώρα, εμβόλιμα δευτερόλεπτα προστίθεται ή αφαιρούνται όποτε χρειάζεται από την UTC.

Η προσθήκη του όμως γίνεται χειροκίνητα στα ατομικά ρολόγια και τα ρολόγια του διαδικτύου, αφήνοντας περιθώρια λάθους, που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες, με αποτέλεσμα ειδικοί να υποστηρίζουν την κατάργησή του.

 

Σημειώνεται πάντως, ότι από το 1972, οπότε και καθιερώθηκαν τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα, έχουν προστεθεί συνολικά 24 φορές.

ΠΗΓΗ: nooz.gr