Βέλγιο: Η πρωτεύουσα της σοκολάτας!

Η υπεροχή της βελγικής σοκολάτας απειλείται, από τον ανταγωνισμό;

Το Βέλγιο εφηύρε την πραλίνα το 1912, και έγινε γρήγορα διάσημο για τις καλύτερες σοκολάτες στον κόσμο. Αλλά έναν αιώνα αργότερα, η υπεροχή της βελγικής σοκολάτας απειλείται, από τον ανταγωνισμό, κυρίως από την Γαλλία και την Ελβετία. Είναι το Βέλγιο ακόμη η πρωτεύουσα της σοκολάτας;

Σοκολάτα
Η σύντομη απάντηση είναι «ναι». Μια ματιά στους αριθμούς είναι αρκετή: περισσότεροι από 172.000 τόννοι σοκολάτας παράγονται κάθε χρόνο στο Βέλγιο, όπου υπάρχουν περισσότερα από 2.000 καταστήματα που πουλάνε σοκολάτες.

Η αγάπη των Βέλγων για την σοκολάτα πάει πίσω στον 19ο αιώνα, όταν άρχισαν οι εισαγωγές κακάο από το Κονγκό, το οποίο είχε γίνει η νέα αποικία του Βελγίου στην Αφρική.

Αλλά η βελγική σοκολατοβιομηχανία απέκτησε παγκόσμια φήμη μετά την εφεύρεση της πραλίνας, που είναι μια σοκολάτα σκληρή απέξω αλλά με μαλακή γέμιση, σε διάφορες γεύσεις.

 

Ο άνθρωπος που την εφηύρε λεγόταν Ζαν Νόϊχαους. Θεωρείται ο πιο διάσημος σοκολατοποιός του Βελγίου, αν και είχε γεννηθεί στην Ελβετία.

Οι σοκολάτες Neuhaus εξακολουθούν να είναι παγκοσμίως περιζήτητες μαζί με άλλες βελγικές σοκολάτες όπως οι Callebaut, Cote d'Or και Leonidas. Μία από τις πιο διάσημες εταιρείες σοκολάτας, η Godiva, εξαγοράστηκε από τον τουρκικό όμιλο επιχειρήσεων Yildiz το 2007.

Ποιά είναι η συνταγή της επιτυχίας της βελγικής σοκολάτας; Καλή εκπαίδευση στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, πολύ καλής ποιότητας υλικά, και μοναδικές γεύσεις, λένε οι ειδικοί.

Η ιστορία της σοκολάτας δεν ξεκίνησε στο Βέλγιο...

Οι Μάγια της Κεντρικής Αμερικής έπιναν τη σοκολάτα ως ρόφημα το 300 π. Χ. Οι Αζτέκοι του Μεξικού την χρησιμοποιούσαν σαν αφροδισιακό. Παρ' όλα αυτά ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ενέκρινε τη γεύση της, όταν την δοκίμασε το 1502 στη Νικαράγουα. Ο Ισπανός κατακτητής Χερνάντο Κορτές την βρήκε επίσης πικρή, αλλά πήρε μερικούς κόκκους μαζί του. Το 1528 η σοκολάτα έφτασε επιτέλους στην Ευρώπη. Η υποδοχή που επεφύλαξαν οι Ευρωπαίοι στην εξωτική απόλαυση ήταν ενθουδιώδης. Οι Ελβετοί την ανακήρυξαν εθνικό προϊόν μαζί με τα ρολόγια τους, ενώ ο Σουηδός φυσιοδίφης του 18ου αιώνα Κάρο φον Λιννέ της έδωσε το όνομα «Θεοβρώμα», δηλαδή φαγητό των Θεών. Οι γιατροί της εποχής την συνιστούσαν σαν φάρμακο. Είναι τόσο θρεπτική που έχει καθιερωθεί σαν επίσημη τροφή των Αλπινιστών για να αντέχουν στο κρύο.

Σήμερα ξέρουμε ότι η σοκολάτα αυξάνει την αντοχή του οργανισμού στην κόπωση, βελτιώνει τις επιδόσεις, βοηθάει την όραση και τονώνει σε περιπτώσεις κατάθλιψης και ερωτικής απογοήτευσης. Κάτι που δεν είναι καθόλου τυχαίο, αν σκεφτούμε ότι αποτελείται κατά 98% από θρεπτικά συστατικά.

ΠΗΓΗ: tovima.gr