SOS: Μετατροπή περιοχών σε ερήμους

ΈρημοςΚαινοτόμες στρατηγικές απαιτούνται για να εμποδιστεί η μετατροπή περιοχών του πλανήτη σε ερήμους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

«Αναπροσαρμόζοντας τις αναπτυξιακές προτεραιότητές μας κατά τρόπο που να συμπεριλάβουμε το δυναμικό των ξηρών περιοχών του πλανήτη, μπορούμε να διαρρήξουμε τη σύνδεση μεταξύ της φτώχειας και της ερημοποίησης, της ξηρασίας και της υποβάθμισης του εδάφους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης, ζουν σε αυτές τις ξηρές περιοχές, που καταλαμβάνουν το 40% της χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη. Είναι οι πιο φτωχοί του κόσμου και οι πιο ευάλωτοι στην πείνα.

Περισσότερα από 120 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα παραγωγικού εδάφους χάνονται κάθε χρόνο, λόγω της επέκτασης των ερήμων, εκτιμά η γραμματεία της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης.

Τη στιγμή που σημειώνεται απώλεια παραγωγικών εδαφών, ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγή τροφίμων χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών ενός όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού του πλανήτη, που αναμένεται να αγγίξει τα επτά δισεκατομμύρια μέσα στη φετινή χρονιά.

Για τα 9 δισεκατομμύρια που αναμένονται να κατοικούν στη Γη το 2050, απαιτείται αύξηση 70% της σημερινής παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Νέες εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού τοποθετούν τους κατοίκους του πλανήτη στα 10,1 δισεκατομμύρια, το 2100.

 

Παρόλα αυτά, «η ξηρασία δεν πρέπει αναγκαστικά να γίνει λιμός», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Πολύ συχνά, η διεθνής κοινότητα αργοπορεί στις αντιδράσεις της. Πολύ συχνά, οι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση λάθος οικονομιών. Στο τέλος, υπολογίζουμε το κόστος όχι μόνον σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην επιπλέον δαπάνη της αντίδρασης σε μία κρίση που θα μπορούσαμε να είχαμε αποτρέψει, καταβάλλοντας ένα ελάχιστο μέρος της τιμής», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ