Η Επιστήμη της Κουζίνας ή αλλιώς… η επιστήμη πίσω από το ποπ-κόρν!

Αναρωτιέστε αν η επιστήμη κρύβεται πίσω από καθημερινά πράγματα; Αυτόν τον Ιανουάριο οι επιστήμονες βγαίνουν για λίγο από το εργαστήριο και μπαίνουν στο θαυμαστό κόσμο της κουζίνας. Με ειδικά σχεδιασμένα πειράματα, αλλά και δραστηριότητες μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν την επιστήμη που συνδέεται με την παρασκευή φαγητών!

Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Ιανουαρίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, παρουσιάζει τη σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων με τίτλο:  Η Επιστήμη της… Κουζίνας

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει:

 

 

Πειράματα  -  Ώρα 13.30

Μέσα από διασκεδαστικά πειράματα, νέοι επιστήμονες θα σας δείξουν ότι η μαγειρική έχει άμεση σχέση με την επιστήμη, ενώ τα απλά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα πολλές φορές παρουσιάζουν εκπληκτικές ιδιότητες! Μεταξύ άλλων θα δείτε:

Η επιστήμη πίσω από το ποπ-κόρν. Πώς και γιατί «σκάει» το καλαμπόκι; Τι πρέπει να προσέξουμε για να πετύχει το ποπ-κoρν;

Εκρηκτική ζάχαρη. Τι συμβαίνει όταν οξειδώνεται βίαια η ζάχαρη; Ποια είναι η σχέση της με την καραμέλα; Μπορούμε να φτιάξουμε μια φωτοβολίδα στην κουζίνα μας;

Παράξενη ομελέτα. Δείκτες, βάσεις, άλατα και ο ρόλος της χημείας στο χρώμα των φαγητών!

Βρασμός με πάγο. Γίνεται να βράσεις νερό με πάγο; Τι ρόλο παίζει η πίεση στη θερμοκρασία βρασμού και τι μας δείχνει αυτό για το πώς δουλεύουν οι χύτρες ταχύτητας;

Μαγιά και μπέικιν πάουντερ. Σε τι διαφέρουν; Πώς φαίνονται κάτω από το μικροσκόπιο, πώς αντιδρούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και τελικά τι ρόλο παίζει το καθένα στη μαγειρική;

Λάδι και νερό. Φίλοι ή εχθροί στην κουζίνα; Η φύση των υγρών και ο ρόλος που παίζουν στο μαγείρεμα.

Δραστηριότητα «Κουλουράκια γεμάτα μυστήριο!»
(για παιδιά 9 έως 12 ετών)


Ώρες 16:30 έως 17:30
Ως γνωστόν οι επιστήμονες είναι αφηρημένοι! Ο δικός μας επιστήμονας – μάγειρας μπέρδεψε το μείγμα για τα κουλουράκια και δεν ξέρει ποιο από όλα είναι το σωστό! Δεν πειράζει όμως, γιατί με τη βοήθεια της χημείας μπορούμε να τον βοηθήσουμε να ανακαλύψει ποιο μείγμα περιέχει τα απαραίτητα συστατικά χωρίς καν να το δοκιμάσουμε! Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες δοκιμάζουν διαφορετικά μείγματα κάνοντας χημικά τεστ. Οι ομάδες διαπιστώνουν με τον τρόπο αυτό αν το μείγμα τους περιέχει τα απαραίτητα συστατικά για να πετύχουν τα κουλουράκια και βοηθούν τον αφηρημένο μάγειρα!

Με αυτή τη διασκεδαστική και «νόστιμη» δραστηριότητα τα παιδιά ανακαλύπτουν την έννοια του πειράματος και μαθαίνουν πώς μπορούν να ακολουθήσουν την πειραματική διαδικασία σε απλά βήματα και να εξάγουν συμπεράσματα.

Σημείωση

Η δραστηριότητα θα διεξαχθεί δύο φορές και για δύο διαφορετικές ομάδες παιδιών. Ώρες διεξαγωγής: 16:30 έως 17:00 (1η ομάδα) και 17:00 έως 17:30 (2η ομάδα). Στις δραστηριότητες αυτές μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους συνεργάτες μας, που βρίσκονται μέσα στο χώρο της Διαδραστικής Έκθεσης, μισή ώρα πριν την έναρξη των δραστηριοτήτων. Τα παιδιά πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται.

«Η Επιστήμη… της Κουζίνας» είναι η τρίτη θεματική ενότητα της ευρύτερης σειράς πειραμάτων και δραστηριοτήτων, που θα διοργανώνει κάθε μήνα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Κάθε μήνα μια ΝΕΑ ενδιαφέρουσα θεματική ενότητα θα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών!

Πηγή: http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=1085148&cid=153