Πες τον κωδικό για να φας!

Μια καταπληκτική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στην Αυστραλία. Διαπίστωσαν ότι ένα είδος σπουργίτι (Malurus cyaneus) εκπαιδεύει τα παιδιά του όσο αυτά βρίσκονται ακόμη εντός των αβγών τους μαθαίνοντας τους έναν κωδικό επικοινωνίας τον οποίο μετά τους ζητούν να πουν για να τα ταΐσουν. Αυτό το κάνουν για να μην μπερδεύονται και να δίνουν τροφή σε άλλα πουλάκια που έχουν παρεισφρήσει στη φωλιά.

Malurus cyaneus
Τα αβγά αυτών των σπουργιτιών είναι παρόμοια με τα αβγά ενός είδος κούκου. Αυτοί οι κούκοι πηγαίνουν και αφήνουν πολλές φορές τα αβγά τους στις φωλιές των σπουργιτιών ευελπιστώντας ότι αυτά δεν θα το πάρουν χαμπάρι και θα θεωρήσουν τους μικρούς κούκους ως δικά τους παιδιά. Αν και τα αβγά του κούκου εκκολάπτονται πολύ νωρίτερα από εκείνα των σπουργιτιών εντούτοις πολλές φορές ξεγελιούνται και, θεωρώντας ότι είναι δικά τους μικρά, τα φροντίζουν και τα τρέφουν.

 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Flinders στην Αδελαΐδα ανακάλυψαν ότι τα θηλυκά σπουργίτια έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερα έξυπνη τακτική για να αποφεύγουν να σπαταλούν χρόνο και τροφή σε εισβολείς. Η μαμά μαθαίνει στα μικρά της όσο βρίσκονται εντός των αβγών ένα «τραγουδάκι» που αποτελείται από 11 χαρακτηριστικούς ήχους ορισμένους από τους οποίους μπορεί να παράγει μόνο το συγκεκριμένο είδος πουλιού.

Όταν τα μικρά βγουν από τα αβγά η μητέρα σταματά να λέει το τραγουδάκι και αντίθετα κάθε φορά που επιστρέφει στη φωλιά περιμένει να ακούσει τους ήχους που παράγουν τα μικρά που βρίσκονται εκεί. Αν εντοπίσει την παρουσία μικρών κούκων, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να πουν το τραγουδάκι της, η μαμά τους παρατάει εκεί και πηγαίνει και φτιάχνει μια νέα φωλιά για αυτή και τα μικρά της.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Current Biology» και μέρος της στο ΒΗΜΑ.