Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον (27 Μαΐου του 1907 - 14 Απριλίου 1964)

Η Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον ήταν Αμερικανίδα θαλάσσια βιολόγος που γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1907, και απεβίωσε στις 14 Απριλίου 1964. Το βιβλίο της «Σιωπηλή Άνοιξη» και άλλα κείμενα θεωρείται ότι ώθησαν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη του παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος.

Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον
Η Κάρσον ξεκίνησε την καριέρα της ως θαλάσσια βιολόγος στη Διεύθυνση Αλιευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνέχεια ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με συγγραφικό έργο. Το 1951 εξέδωσε το βιβλίο «The Sea Around Us» (Η Θάλασσα Γύρω Μας) για το οποίο κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ. Το επόμενο βιβλίο της, The Edge of the Sea (Η Άκρη της Θάλασσας) και η επανέκδοση του πρώτου της βιβλίου, Under the Sea Wind (Κάτω από τον αέρα της θάλασσας) έγιναν επίσης best-seller. Αυτά τα τρία βιβλία εξετάζουν τη ζωή στον Ωκεανό από την παραλία μέχρι τα βαθύτερα σημεία.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, η Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον έστρεψε της προσοχή της στα περιβαλλοντικά προβλήματα και ιδιαίτερα αυτά που προκαλούνται από τη χρήση των εντομοκτόνων.

001-puzle

Το 1962 εξέδωσε το βιβλίο «Σιωπηλή Άνοιξη», στο οποίο υποστηρίζει ότι τα εντομοκτόνα συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Το βιβλίο προκάλεσε το ενδιαφέρον για το περιβάλλον σε σημαντικό μέρος της αμερικανικής κοινωνίας.

Το επιστημονικό έργο της Κάρσον αποτέλεσε μάλιστα την αιτία για να αλλάξει η εθνική πολιτική στη χρήση εντομοκτόνων. Αποτέλεσε έμπνευση για το περιβαλλοντικό κίνημα, και σαν αποτέλεσμα απαγορεύτηκε η χρήση του DDT και άλλων εντομοκτόνων και δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: perierga.gr