Ο μύθος του multitasking...

Multitasking...
Στην ψηφιακή εποχή νομίζουμε συχνά ότι είμαστε πιο παραγωγικοί όταν επιδιδόμαστε σε multitasking. Aπαντάμε σε μηνύματα, ψάχνουμε κάτι στο ίντερνετ, παράλληλα τσεκάρουμε την εφαρμογή για τον καιρό, ανοίγουμε κι άλλο παράθυρο, κι άλλο τσατ… Ωστόσο, όπως αναφέρει ο νευροψυχολόγος Μάνφρεντ Σπίτζερ, το αδιάλειπτο multitasking μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε αδυναμία συγκέντρωσης.

Αυτό ήταν άλλωστε κάτι που γνώριζε ήδη η νευροεπιστήμη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για multitasking, ενώ όταν είναι μονίμως απασχολημένος με κάτι δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα υπόλοιπα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με μια διαδεδομένη θεωρία της νευροεπιστήμης προκειμένου ο ανθρώπινος εγκέφαλος να φτάσει στο απόλυτο επίπεδο λειτουργίας, εκείνο που διασφαλίζει ροή σκέψης, χρειάζεται απαραιτήτως 15 λεπτά απόλυτης συγκέντρωσης.

001 puzle

Κάθε διακοπή, ακόμη κι αν πρόκειται για μια γρήγορη ματιά ή ένα κουδούνισμα του κινητού, αρκεί για να επηρεάσει αυτή τη ροή. Έτσι προκειμένου να αυξηθεί η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια μιας εργασίας ή διαδικασίας θα πρέπει να μάθουμε να αντιστεκόμαστε ή να απέχουμε απλώς από το κινητό. Το κλείσιμο ή η λειτουργία πτήσης είναι ένα πρώτο βήμα που μπορεί να βοηθήσει.

Ακόμα περισσότερα στο nooz.gr...