Το πληκτρολόγιο QWERTY...

Το πληκτρολόγιο QERTY...Κοιτάζοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα γράμματα Q,W,E,R,T και Y είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τοποθετημένα με αλφαβητική σειρά!

Ποιος όμως, αποφάσισε τη ρύθμιση αυτή και για ποιο λόγο;

Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και περιελάμβανε ένα κινητό μηχανικό μελάνι, ένα μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.

Από την αρχή όμως της λειτουργίας τους οι γραφομηχανές παρουσίασαν πολλά προβλήματα επειδή μπλόκαραν συνέχεια και κολλούσαν. Η αιτία η μεγάλη ταχύτητα πληκτρολόγησης των γραμματέων.

 001 puzle

Η λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητα τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην κολλάνε τα πλήκτρα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το πρόβλημα ήταν πιο έντονο στα πρώτα γράμματα του αλφάβητου.

Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία είναι η λύση, να μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτρολόγιο ώστε να μειωθεί η ταχύτητα πληκτρολόγησης! Αυτό ήταν! Η σκέψη του ήταν μεγαλειώδης και η επιτυχία της αποτυπώθηκε πολύ γρήγορα και στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι τελικά το μπέρδεμα είχε αποτέλεσμα. Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα.

Τα επόμενα χρόνια οι νέες εξελιγμένες γραφομηχανές δεν παρουσίαζαν αυτό το πρόβλημα σχετικά με την ταχύτητα πληκτρολόγησης, αλλά η διάταξη QWERTY είχε κερδίσει όλο τον κόσμο.

Η επιτυχία του πληκτρολογίου QWERTY συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στους μοντέρνους υπολογιστές.