Τί σημαίνει, υποφέρω από κατάθλιψη;

Άτομο με κατάθλιψη...Οι συνεχόμενες αλλαγές που συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα στην κοινωνία μας, έχουν επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση των ανθρώπων σε μεγάλο ποσοστό.

Ακούγεται πλέον πολύ συχνά ο όρος κατάθλιψη από το στόμα πολλών ανθρώπων, που είναι αντιμέτωποι και παλεύουν με τις καθημερινές τους δυσκολίες, εμπόδια και προβλήματα.

Η αρνητική συναισθηματική διάθεση μεγάλου αριθμού ανθρώπων κυμαίνεται ανά περιόδους από έλλειψη υπομονής, ευερεθιστότητα, στεναχώρια έως και μελαγχολία.

Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη.

Η διάγνωση, της κλινικής κατάθλιψης, δεν χαρακτηρίζεται μόνο από αρνητική συναισθηματική διάθεση.

Η κατάθλιψη είναι μία συναισθηματική διαταραχή που επηρεάζει το άτομο σε επίπεδο σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς, στο σύνολο της καθημερινότητας του και για αρκετό χρονικό διάστημα.

Πιο αναλυτικά, οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη παρουσιάζουν αλλαγή στο τρόπο σκέψης τους.

Έχουν σκέψεις ενοχής και κατηγορούν έντονα τον εαυτό τους για όποιες αποτυχίες και λανθασμένες αποφάσεις. Κάνουν σκέψεις περί αναξιότητας και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Σκέφτονται πως όλα είναι μάταια. Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και έχουν έκπτωση στη μνήμη τους.

Τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που παλαιοτέρα τους έδιναν ευχαρίστηση και ικανοποίηση, όπως η κοινωνική ζωή, η επαφή με φίλους, τα χόμπι, η εργασία, η σεξουαλική επιθυμία.

Έχουν αρνητική συναισθηματική διάθεση σε πολύ μεγάλο ποσοστό, με κυρίαρχα συναισθήματα, την θλίψη, την απογοήτευση και την απελπισία. Αισθάνονται δυσφορία, άγχος και φόβο πως κάτι κακό πρόκειται να συμβεί.

Οι άνθρωποι αυτοί χάνουν τη ζωντάνια τους και το κέφι τους. Νιώθουν πως δεν έχουν ενέργεια και διάθεση.

Έχουν συχνά το αίσθημα πως είναι κουρασμένοι και εξαντλημένοι.

Επιπλέον, παρουσιάζουν αλλαγές, όσον αφορά στην όρεξη για φαγητό και στον ύπνο τους. Ακόμα, αμελούν την φροντίδα της προσωπικής τους υγιεινής και εμφάνισης.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη μπορεί να έχουν παρατηρήσει αλλαγές και στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

Συχνά οι ίδιοι αποσύρονται από το στενό τους περιβάλλον, περιορίζοντας τις επαφές τους.

Άλλοτε πάλι παρατηρείται, κάποιοι από τους κοντινούς τους ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί ή να μην ανέχονται πια τις νέες «ιδιοτροπίες» τους και τις συναισθηματικές μεταβολές τους. Άλλοι ίσως, να έχουν κουραστεί, προσπαθώντας να τους βοηθήσουν μάταια, ώστε να τους κάνουν να νιώσουν καλύτερα.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν πως είναι να έχει κάποιος κατάθλιψη και τη σημασία της κατάστασης.

Κάπου ανάμεσα στα παραπάνω, ίσως αναγνωρίζετε τον εαυτό σας ή κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δώστε σημασία σε αυτό που συμβαίνει.

Μην παραμελείτε τον εαυτό σας. Μην αμελείτε να δώσετε την κατάλληλη βοήθεια στον εαυτό σας ή στο κοντινό σας πρόσωπο.

Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το αδιέξοδο που προκαλεί η κατάθλιψη.

Ίσως πιστεύετε, πως δεν μπορείτε ή δεν ξέρετε τι να κάνετε σχετικά με αυτό που σας συμβαίνει. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα σας βοηθήσει κατάλληλα. Μην διστάσετε να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή.

Η ψυχοθεραπεία βοηθάει αποτελεσματικά στη διαχείριση της κατάθλιψης.

Μαρία Ροδίτη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

ΠΗΓΗ: nooz.gr