Υπάρχουν ιδιαίτερα πειραματικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο πυρετός είναι μια προσαρμοστική απάντηση που βοηθάει την αντίσταση του οργανισμού. Το γεγονός ότι ο πυρετός διατηρήθηκε από την εξέλιξη, εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια (είναι μια κοινή απόκριση στη μόλυνση στα σπονδυλωτά, καθώς επίσης και σε πολλά ασπόνδυλα είδη) δείχνει την προσαρμοστική αξία του.
Λεπτομερειακές μελέτες που έγιναν στις σαύρες δείχνουν ότι γενικά οι μέτριοι πυρετοί μειώνουν την πιθανότητα της αρρώστιας και αυξάνουν το ποσοστό επιβίωσης. Οι σαύρες, όπως άλλα "ψυχρόαιμα" ζώα, αναπτύσσουν τον πυρετό με την κίνηση προς ένα θερμότερο περιβάλλον. Μια άνοδος στη θερμοκρασία του σώματος μετά από πειραματική βακτηριακή μόλυνση αυξάνει την επιβίωση του ξενιστή (Science, τεύχος 88, σελ. 66) ενώ η πτώση του πυρετού με τα αντιπυρετικά φάρμακα όπως το σαλικυλικό νάτριο αυξάνει το ποσοστό θνησιμότητας από τη βακτηριακή μόλυνση (Science, τεύχος 193, σελ. 237).
Ο πυρετός εμφανίζεται σαν αντίδραση σε κάποιες ουσίες που αποκαλούνται αντιγόνα και προέρχονται από τα βακτηρίδια ή τους ιούς που προσβάλουν το σώμα. Η παρουσία αντιγόνων προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Τα αντιγόνα που εισέρχονται στον οργανισμό, δέχονται "επίθεση" από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα μακροφάγα. Τα μακροφάγα με τη σειρά τους παράγουν χημικές ουσίες, που λέγονται ιντερλευκίνες και είναι αυτές που δίνουν το σήμα και σε άλλα ανοσοκύτταρα να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού. Όλα αυτά τα σήματα δίνουν την αίσθηση καταπόνησης στον οργανισμό. Επίσης οι ιντερλευκίνες επηρεάζουν το σημείο ρύθμισης θερμοκρασίας του σώματος και προκαλούν την παραγωγή προσταγλανδινών οι οποίες συμβάλουν στην δημιουργία πυρετού.
Η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη (Depon) είναι ισχυροί ανασταλτικοί παράγοντες της σύνθεσης των προσταγλανδινών και γι' αυτό σταματούν το αίσθημα της καταπόνησης και του πυρετού. Όμως παρόλο που παύουν τα συμπτώματα, δεν θεραπεύουν την ασθένεια, δεν μπορούν να καταστρέψουν το αντιγόνο.
Παρόλα αυτά τα αντιπυρετικά φάρμακα μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα, αλλά μάλλον, όχι λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας του σώματός μας. Είναι πιθανότερο να είναι οι ισχυρές αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, που μας ξαναζωντανεύουν-αναζωογονούν.
ΠΗΓΗ: scienceandtechnology.gr/questions-answers/giati-kaigomaste-ston-pireto/
Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...