Τα παιχνίδια λύνουν ιατρικά μυστήρια

Ιατρικά παιχνίδιαΈναν πρωτοποριακό τρόπο βρήκαν οι επιστήμονες, ώστε να λύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ιατρικής. Σχεδίασαν βιντεοπαιχνίδια που, με απλούς τρόπους, καλούν τους χρήστες να βοηθήσουν στην επίλυση ιατρικών γρίφων.

Ο εμπνευστής της ιδέας είναι ο Άντριεν Τρέιλ, προγραμματιστής της εταιρείας Carnegie Mellon, που έχει σχεδιάσει το Foldit και το EteRNA. Το πρώτο παιχνίδι ασχολείται με την πτύχωση των πρωτεϊνών και το δεύτερο με τη σύνθεση του RNA. Μέχρι στιγμής, τα δύο παιχνίδια αριθμούν 430.000 χρήστες.

Οι παίκτες, που περνούν χιλιάδες ώρες μπροστά από τον υπολογιστή τους, μπορούν να προσφέρουν απαντήσεις στα αιώνια ερωτήματα των γιατρών, καθώς είναι εύκολο να προσεγγίσουν το «ιατρικό αίνιγμα» από διαφορετική σκοπιά και όχι από την εκάστοτε πεπατημένη ιατρική μέθοδο.

Ήδη, οι παίκτες του Foldit βοήθησαν στην επίλυση ενός γρίφου για τις πρωτεΐνες, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει στην έρευνα για το HIV. Η ανακάλυψή τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Φυσικά, οι παίκτες δεν είναι απαραίτητο να έχουν ιατρικές γνώσεις. Αυτό που ζητούν, τα εν λόγω παιχνίδια, είναι από τους χρήστες να φτιάξουν συγκεκριμένα σχήματα με τα υλικά τους. Πολλοί παίκτες χαρακτηρίζουν τα παιχνίδια ακόμα και εθιστικά και τα παρομοιάζουν με τα τουβλάκια Lego και τον κύβο του Ρούμπικ.

ΠΗΓΗ: nooz.gr