Ηλεκτροδυναμικό σκοινί για τον καθαρισμό των σκουπιδιών σε τροχιά

Πάνω από 20.000 σκουπίδια υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, η παρουσία των οποίων έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα, λόγω του κινδύνου συγκρούσεων με λειτουργικό εξοπλισμό.

Διάστημα
Ένα ειδικό «σκοινί», το οποίο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στον καθαρισμό των «σκουπιδιών» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη πρόκειται να δοκιμάσουν ιάπωνες επιστήμονες.

Το εν λόγω ηλεκτροδυναμικό «σκοινί» έχει αναπτυχθεί από ερευνητές της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας, JAXA, και αποτελείται από λεπτά καλώδια ανοξείδωτου ατσαλιού και αλουμινίου. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η μία άκρη του θα προσκολλάται στην επιφάνεια σκουπιδιών που βρίσκονται σε τροχιά (δορυφόροι εκτός λειτουργίας, τμήματα πυραύλων κ.α.). Στη συνέχεια, ο ηλεκτρισμός που παράγεται από το «σκοινί» καθώς περιστρέφεται γύρω από το μαγνητικό πεδίο της Γης θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της κίνησης των σκουπιδιών, οδηγώντας στην κάθοδό τους σε όλο και χαμηλότερες τροχιές και τελικά την είσοδό και καταστροφή τους στην ατμόσφαιρα.

«Το πείραμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να συνεισφέρει στην ανάπτυξη μίας μεθόδου καθαρισμού διαστημικών σκουπιδιών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μασαχίρο Νόχμι, του Πανεπιστημίου της Καγκάουα, ο οποίος συνεργάζεται με την JAXA πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Νόχμι, στις 28 Φεβρουαρίου θα εκτοξευθεί δορυφόρος που έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο, ο οποίος θα φέρει το «σκοινί»: «Έχουμε δύο κύριους στόχους στη δοκιμή του επόμενου μήνα. Πρώτον, να αναπτύξουμε το 300 μέτρων σκοινί σε τροχιά και δεύτερον να παρατηρήσουμε τη μεταφορά ηλεκτρισμού».

Πάνω από 20.000 σκουπίδια υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, η παρουσία των οποίων έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα, λόγω του κινδύνου συγκρούσεων με λειτουργικό εξοπλισμό. Σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορα προγράμματα αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως το GLiDeR και το Gossamer Deorbit Sail.

ΠΗΓΗ: Γαλλικό Πρακτορείο