Πόσο καλά ξέρεις τους πρώτους αριθμούς; Παίξε το παιχνίδι...

Γύρω στο 300 π.Χ., ο Έλληνας μαθηματικός Ευκλείδης πιθανώς απέδειξε ότι υπάρχουν άπειροι πρώτοι αριθμοί. Όμως ο Βρετανός μαθηματικός Κρίστιαν Λώσον-Πέρφεκτ σχεδίασε πρόσφατα ένα διαδικτυακό παιχνίδι με τίτλο «Είναι αυτός ένας πρώτος αριθμός;» («Is this a prime number?»).

Το παιχνίδι που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, ξεπέρασε τις 3 εκατομμύρια προσπάθειες στις 16 Ιουλίου, φτάνοντας τις 2.999.999 μετά από ένα χρονικό διάστημα. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να μαντέψετε όσο το δυνατόν περισσότερους πρώτους αριθμούς μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Ένας πρώτος αριθμός είναι ένας ακέραιος αριθμός με ακριβώς δύο διαιρέτες, το 1 και τον εαυτό του.

001 puzle

«Είναι ταυτόχρονα πολύ απλό αλλά και πολύ δύσκολο», δήλωσε ο δημιουργός του παιχνιδιού Λώσον-Πέρφεκτ, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ηλεκτρονικής μάθησης της Σχολής Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου του Newcastle στη Βρετανία. Δημιούργησε αυτό το παιχνίδι στον ελεύθερο χρόνο του, αλλά έχει αποδειχθεί χρήσιμο και στη δουλειά του, καθώς ο επιστήμονας δουλεύει πάνω σε ένα λογισμικό ηλεκτρονικής αξιολόγησης (ένα σύστημα αξιολόγησης της μάθησης).

«Το σύστημα που έφτιαξα, έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί τυχαία μια μαθηματική ερώτηση και να λαμβάνει την απάντηση από τους μαθητές, να βαθμολογεί αυτόματα και να δίνει ανατροφοδότηση», δήλωσε.

Ο αλγόριθμός του ονομάζεται Miller-Rabin primality test (βασίζεται σε μια πολύ αποτελεσματική αλλά όχι ατράνταχτη μέθοδο του 17ου αιώνα, το «μικρό θεώρημα του Φερμά»). Τα αποτελέσματα του τεστ Miller-Rabin είναι εκπληκτικά καλά.

Επειδή το τεστ βασίζεται στην τυχαιότητα, παράγει πιθανολογικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές μπορεί να δώσει λάθος απάντηση. «Είναι δυνατόν να βρεθεί ένας ‘απατεώνας’, ένας σύνθετος αριθμός που προσπαθεί να περάσει ως πρώτος αριθμός», δήλωσε ο Καρλ Πόμεραντς, μαθηματικός στο Κολέγιο Ντάρτμουθ. Ωστόσο, η πιθανότητα να γίνει αυτό, μπορεί να είναι μία στο τρισεκατομμύριο, οπότε το τεστ είναι πολύ ασφαλές, λέει ο επιστήμονας.

Ο επιστήμονας έχει λαβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανθρώπους που επιθυμούν να μοιραστούν τα υψηλά σκορ τους στο παιχνίδι. Ένας παίκτης ανέφερε ότι βρήκε 60 πρώτους αριθμούς μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, ωστόσο το ρεκόρ το κατέχει ο Ράβι Φερνάντο, μεταπτυχιακός φοιτητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ο οποίος βρήκε 127 πρώτους αριθμούς μέσα σε 60 δευτερόλεπτα.

Παίξτε το παιχνίδι εδώ.

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/poso-kala-xereis-toys-protoys-arithmoys-paixe-to-paichnidi/