kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Έρευνα

Οι σκύλοι συναισθάνονται τους ανθρώπους

Ο εγκέφαλός τους αντιδρά με όμοιο τρόμο με τον δικό μας στη χαρά και τη λύπη!

Αν οι σκύλοι δείχνουν μερικές φορές να καταλαβαίνουν τα λόγια των αφεντικών τους και να τους νιώθουν πιο πολύ και από τους ανθρώπους, ίσως αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός τους αντιδρά με πολύ όμοιο τρόπο με τον ανθρώπινο στα γέλια, στα κλάματα και γενικότερα στους συναισθηματικά φορτισμένους ήχους.

Ο σκύλος και το παιδί...
Ερευνητές στην Ουγγαρία για πρώτη φορά στον κόσμο συνέκριναν άμεσα την εγκεφαλική λειτουργία των σκύλων και των ανθρώπων, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της «συναισθηματικής νοημοσύνης» των τετράποδων φίλων μας και τις ομοιότητές της με τη δική μας «συναισθηματική νοημοσύνη».

Περισσότερα...

Πώς οι φάλαινες είναι οι τέλειοι «δύτες»

Το μυστικό κρύβεται στις ιδιότητες μιας πρωτεΐνης που τους επιτρέπει να αποθηκεύουν οξυγόνο στους μύες...

Επιστήμονες αναφέρουν ότι έλυσαν το μυστήριο σχετικά με το πώς τα θαλάσσια θηλαστικά αποθηκεύουν αρκετό οξυγόνο ώστε να κρατούν την αναπνοή τους ως και για μια ώρα.

Η φάλαινα

Πρωτεΐνη με... αντικολλητικές ιδιότητες

Η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Ολοκληρωμένης Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ μελέτησε τη μυογλοβίνη, μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην αποθήκευση του οξυγόνου στους μύες των θηλαστικών. Ανακάλυψε, όπως ανέφερε με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Science», ότι στις φάλαινες και στις φώκιες, η πρωτεΐνη διαθέτει ειδικές «αντικολλητικές» ιδιότητες. Με τον τρόπο αυτό τα συγκεκριμένα θηλαστικά καταφέρνουν να αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου στους μύες τους χωρίς να προκαλείται... μποτιλιάρισμα μυογλοβίνης και τελικώς υπερφόρτωση των μυών με συνέπεια την απώλεια της λειτουργίας τους.

Περισσότερα...

Οι πολικές αρκούδες γίνονται καφέ;

ΑρκούδεςΠώς η πολική αρκούδα ξεχώρισε από την μαύρη και την καφέ και απέκτησε το λευκό τρίχωμα που έχει σήμερα, συνεχίζει να αποτελεί ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. Τώρα, υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που ενδεχομένως τις κάνει... καφέ!

"Δεν είναι κάτι που συνέβη στο παρελθόν ή πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Είναι κάτι που συμβαίνει σήμερα" δήλωσε η Μπεθ Σαπίρο, μια από τους συντάκτες μιας έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Genetics.

Σύμφωνα με αυτή, ορισμένες ομάδες αρκούδων ίσως αλλάξουν χρώμα στο τρίχωμα, καθώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει το φυσικό τους περιβάλλον.

Ερευνώντας την εξελικτική πορεία της αρκούδας, οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν σε ποια χρονική περίοδο και για ποιό λόγο η μαύρη, η καφέ και η πολική αρκούδα διαχωρίστηκαν.

Δεν γνωρίζουν ακόμα πότε η πολική αρκούδα απέκτησε το λευκό τρίχωμα που έχει σήμερα.

Το παλαιότερο λείψανο πολικής αρκούδας χρονολογείται πριν από 110.000 χρόνια.

"Αυτό το οστό ηλικίας 110.000 ετών δεν ανήκει ίσως στην παλαιότερη πολική αρκούδα" υποστηρίζει η Σαπίρο.

Και προσθέτει: "Δεν γνωρίζουμε επουδενί πώς η πρώιμη πολική αρκούδα ξεχώρισε από την καφέ".

Υπάρχει όμως μια ομάδα καφέ αρκούδων στην Αλάσκα (ABC bears), που έδειξε σημάδια κοινής καταγωγής.

Περισσότερα...

Δείξε μου το προφίλ σου να σου πω ποιός είσαι...

Τα «like» στο facebook αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα του χρήστη...

FacebookΟι πολιτικές και σεξουαλικές προτιμήσεις, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, η χρήση ναρκωτικών, ακόμα και ο βαθμός νοημοσύνης ή εσωστρέφειας/ εξωστρέφειας ενός ανθρώπου, είναι δυνατό να συναχθούν από τα πράγματα και τους ανθρώπους που επιλέγει κανείς στο Facebook, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι καθώς τα εκατομμύρια των χρηστών του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου εκδηλώνουν τις προτιμήσεις τους για «αθώα» πράγματα, όπως βιβλία, τραγούδια και ταινίες, στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν δεν το θέλουν, αποκαλύπτουν πολύ σημαντικότερα πράγματα για τον εαυτό τους.

Χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγόριθμους κατά την ανάλυση των ελεύθερα προσβάσιμων στοιχείων που βρίσκονται στο Facebook, οι ερευνητές αυτομάτως έφεραν στο φως ιδιαιτέρως ακριβή προσωπικά «πορτρέτα» των χρηστών, γεγονός που μάλλον πρέπει να προκαλεί ανησυχίες από την άποψη της πιθανής παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.

Η αυτόματη - μηχανική ανάλυση των ψηφιακών αρχείων αποδεικνύεται ότι μπορεί να εκθέσει πτυχές του χρήστη, που ο τελευταίος θα προτιμούσε να μείνουν κρυφές ή πάντως όχι σε κοινή θέα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Μάικλ Κοζίνσκι του Κέντρου Ψυχομετρικής του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, σε συνεργασία με την Microsoft Research, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν περίπου στοιχεία για 58.000 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε online ψυχομετρικά τεστ προσωπικότητας μέσω μιας ειδικής εφαρμογής (myPersonality).

Περισσότερα...

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 76 guests και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...