kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Ο Αίσωπος και η κοφτερή του γλώσσα...

"Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει" σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση. Παρακάτω θα δούμε πώς ο Αίσωπος χρησιμοποιούσε άφοβα την κοφτερή του γλώσσα, αλλά και την εξυπνάδα του για να ξεφεύγει από τις άσχημες συνέπειες.

Κάποτε ο φιλόσοφος της Σάμου Ξάνθος, έστειλε τον Αίσωπο στην αγορά για να αγοράσει τα πιο εκλεκτά κρέατα με σκοπό να προσφέρει ένα πλούσιο δείπνο στους μαθητές του.

001 puzle

Ο Αίσωπος καθώς βάδιζε για την αγορά, σκεφτόταν με ποιον τρόπο θα μπορούσε να κάνει τον κύριό του να του μιλά με περισσότερη σύνεση. Αποφάσισε, λοιπόν, να ετοιμάσει ένα δείπνο σημαδιακό, το οποίο θα εξυπηρετούσε τον σκοπό του. Έτσι, όταν έφτασε στην αγορά και είδε έναν κτηνοτρόφο να πουλά μεταξύ άλλων κοψιδιών και γλώσσες χοιρινές, σκέφτηκε πως αυτές θα ήταν ότι πιο κατάλληλο για το δείπνο και ξόδεψε όλα τα χρήματα που του είχε δώσει ο Ξάνθος για να αγοράσει μόνον αυτές. Όταν ήρθε το βράδυ του δείπνου και οι καλεσμένοι παρατάχθηκαν στα ανάκλινδρα της οικίας του φιλοσόφου, ο Αίσωπος άφησε στην τράπεζα ένα μεγάλο δίσκο με γλώσσα μαγειρεμένη σε άλμη. Οι καλεσμένοι ενθουσιάστηκαν με το φαγητό και επαίνεσαν τον Αίσωπο για τη νοστιμιά του. Όταν ο δίσκος άδειασε, ο Ξάνθος πρόσταξε τον Αίσωπο να φέρει το επόμενο φαγητό. Εκείνος επέστρεψε φέρνοντας τον δίσκο γεμάτο ξανά με γλώσσα χοιρινή βρασμένη σε άλμη και το ίδιο επαναλαμβανόταν κάθε φορά που ο Ξάνθος τον διέταζε να φέρει το επόμενο φαγητό.

Ώσπου οι φιλόσοφοι αγανάκτησαν να τρώνε το ίδιο και το ίδιο, κι άρχισαν να διαμαρτύρονται γιατί, όπως είπαν στον Δάσκαλό τους, δεν τους έφτανε που κάθε μέρα πονούσαν οι δικές τους γλώσσες για να διδάσκουν τα πλήθη, έπρεπε να κουράζουν και τις κοιλιές τους τρώγοντας όλο το βράδυ γλώσσες βραστές. Ο Ξάνθος θύμωσε με τον Αίσωπο και του ζήτησε τον λόγο, γιατί ενώ την προηγούμενη μέρα του είχε παραγγείλει να αγοράσει τα εκλεκτότερα κρέατα για το δείπνο, εκείνος τον είχε αγνοήσει και είχε αγοράσει μόνο χοιρινές γλώσσες. Ο Αίσωπος παραπονέθηκε πως ήταν άδικο να δέχεται επιπλήξεις, ενώ εκείνος, με την καλή του θέληση, είχε φροντίσει να τους σερβίρει το πιο αξιόλογο και ταιριαστό για εκείνους δείπνο, εξηγώντας τους ότι η γλώσσα ήταν το αγαθότερο και πιο χαρισματικό όργανο, αφού μέσω αυτής οι άνθρωποι δημιουργούν πόλεις, διδάσκουν και διδάσκονται τη φιλοσοφία και τις τέχνες, διακινούν το εμπόριο, γιορτάζουν και τραγουδούν όποτε το επιθυμούν. Όταν οι φιλόσοφοι άκουσαν τα λόγια του, παραδέχθηκαν πως ήταν πέρα για πέρα σωστά. Ζήτησαν, λοιπόν, από τον Ξάνθο να συγκρατήσει τον θυμό του και να μην του επιβάλλει καμιά τιμωρία.

Μετά από λίγες μέρες ο Ξάνθος έστειλε ξανά τον Αίσωπο στην αγορά, γιατί ετοίμαζε πάλι δείπνο για τους μαθητές του. Αυτή τη φορά τον πρόσταξε να αγοράσει ότι κρεατικά θα έβρισκε εκεί, ακόμη και αν αυτά δεν ήταν τα εκλεκτότερα, αλλά τα χειρότερα. Ο Αίσωπος όμως έκανε πάλι το δικό του αγοράζοντας ξανά γλώσσες χοιρινές. Τις μαγείρεψε με τον ίδιο τρόπο και το βράδυ τις σέρβιρε στους φιλοσόφους. Εκείνοι μόλις τις είδαν δυσανασχέτησαν που θα έτρωγαν πάλι το ίδιο και είπαν πως μάλλον είχε δίκιο ο Ξάνθος που τις προάλλες ήθελε να τον τιμωρήσει. Ο Ξάνθος, που για μια ακόμη φορά εκτέθηκε άσχημα εξαιτίας της ανυπακοής του δούλου του, κακοπήρε τον Αίσωπο.

- Δεν σου είπα να αγοράσεις ότι βρεις στην αγορά, ακόμη και αν αυτό είναι το χειρότερο; Του είπε με οργή.

- Μα Κύριέ μου, απάντησε ο Αίσωπος, αυτό ακριβώς έκανα. Υπάρχει τίποτα χειρότερο και πιο ελεεινό από τη γλώσσα; Σάμπως οι χώρες από τη γλώσσα δεν διαλύονται; Οι άνθρωποι δεν σκοτώνονται για δαύτη; Όλα τα ψέματα, οι βλαστήμιες και οι επιορκίες δεν συντελούνται με τη γλώσσα; Μήπως οι γάμοι και τα ήθη από τη γλώσσα δεν χαλούν; Ή, μήπως, η ζωή μας και ο κόσμος όλος δεν είναι γεμάτος κρίματα εξαιτίας της;

Αυτά είπε ο Αίσωπος και σώπασε. Οι φιλόσοφοι που τον άκουσαν με μεγάλη προσοχή, έπεσαν σε περίσκεψη και φόβο. Ένας από εκείνους σηκώθηκε και είπε του Ξάνθου:

- Έχε τον νου σου Διδάσκαλε, να φυλάγεσαι καλά, γιατί τούτος ο δούλος γυρεύει την αφορμή για να σε κάνει να χάσεις τα λογικά σου. Γιατί, κατά πως φαίνεται, η καρδιά του είναι τόσο πονηρή όσο και η όψη του.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/TheMythologists/posts/3706309706138198

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...