Παλιά έπιπλα, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια και άλλα ξεχασμένα αντικείμενα, μπορούν να αποκτήσουν νέα ζωή και υπόσταση! Στο διαδίκτυο ξεφυτρώνουν αναρίθμητα DIY (do it yourself) sites, αλλά και φωτογραφίες από κατασκευές που εντυπωσιάζουν τον καθένα και προσκαλούν σε μία δημιουργική δράση.
Κι όμως, στην καθημερινότητά μας, ολοένα και πιο λίγοι έχουμε τη χαρά να βλέπουμε και να καμαρώνουμε το χειροπιαστό αποτέλεσμα μιας εργασιακής ημέρας μας. Φαίνεται πως οι υπολογιστές και γενικότερα η πνευματική εργασία παραγκώνισαν αποφασιστικά τις DIY πράξεις. Η επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή αντικατέστησε τον παραδοσιακό πάγκο εργασίας κι εμείς νιώθουμε πολλές φορές ανήμποροι να επιδιορθώσουμε οτιδήποτε, είτε λόγω έλλειψης γνώσης, είτε λόγω έλλειψης χρόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια κατασκευή DIY είναι "mission impossible". Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που θα σας κάνουν να εκτιμήσετε ή έστω να επαναπροσεγγίσετε την ιδέα του «φτιάχτο μόνος σου». Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι λίγο μεράκι και μπόλικη φαντασία!
Αισθανόμαστε υπερηφάνεια όταν φτιάχνουμε κάτι με τα χέρια μας και όταν μπορούμε να το περιεργαστούμε. Αναμφίβολα, όλοι έχουμε βιώσει αυτό το συναίσθημα ακόμα και όταν αφορά μικρές κατασκευές ή χειροποίητα μικροαντικείμενα. Από το να σχεδιάσουμε, να βάψουμε, να κόψουμε και να κολλήσουμε μία επιφάνεια μέχρι το να συναρμολογήσουμε ένα έπιπλο ή να επιδιορθώσουμε ένα αντικείμενο ή μία συσκευή στο σπίτι, το συναίσθημα της ικανοποίησης και της ανταμοιβής είναι οικείο σε όλους. Η επανάληψη, η βελτίωση και η σταδιακή τελειοποίηση μίας τέτοιας διαδικασίας μας θρέφει με ευχαρίστηση και απόλαυση.
Το "κατασκευάζειν" είναι ένα παιχνίδι διαδραστικό, πειραματικό, διδακτικό: φτιάχνοντας κάτι εφαρμόζουμε στην πράξη μαθήματα που διδαχτήκαμε κάποτε στα θρανία μαθηματικά, φυσική, καλλιτεχνικά, χημεία και άλλες επιστήμες που ίσως φαίνονται μακρινές και απρόσιτες. Μετράμε, υπολογίζουμε, ανακατεύουμε, διακοσμούμε, δοκιμάζουμε, τεστάρουμε, μαθαίνουμε, επιβραβευόμαστε. Τόσο απλά!
Σημειώστε η διαδικασία του να φτιάχνεις κάτι μόνος σου υπόσχεται τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων. Ενώ μεγάλες προσφορές μας προτρέπουν να "αγοράσουμε μία προσφορά" καθοδηγώντας μας περίτεχνα να καταναλώσουμε περισσότερα (και άρα να γίνουμε πιο σπάταλοι), η επαναχρησιμοποίηση και η μεταποίησης ενός υπάρχοντος αντικειμένου ενέχουν την ιδέα της αποταμίευσης. Ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός ότι η οικονομική κρίση ανά την Ευρώπη μας έκανε όλους περισσότερο δημιουργικούς ή θετικούς στην ιδέα του DIY, αλλά και στην προσπάθεια να κάνουμε βασικά μαστορέματα κατ'οίκον. Και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι σε αυτή τη νέα τάση, οι γυναίκες δίνουν δυναμικά το παρών!
Και το περιβάλλον; Κερδίζει κάτι από όλο αυτό; Φυσικά! Το πιο οικολογικό αντικείμενο είναι αυτό που θα επαναχρησιμοποιηθεί και δεν θα απαιτήσει νέους, πολύτιμους και δυσεύρετους φυσικούς πόρους για την κατασκευή του. Σκεφτείτε το έτσι: Επιδιορθώνοντας κάτι, παρατείνουμε τον χρόνο ζωής του, καλύπτουμε μία ανάγκη σας, αγοράζουμε λιγότερα και άρα απαιτούμε λιγότερα από τον πλανήτη. Αν μάλιστα τα υλικά που χρησιμοποιείς για την κατασκευή DIY αντικειμένων είναι φιλικά για το περιβάλλον (πχ. οικολογικές μπογιές), δίνεις άλλη μια ανάσα στον πλανήτη.
Χρόνος, υπομονή, επιμονή και φαντασία είναι τα τέσσερα μαγικά συστατικά για την επιτυχία του «φτιάξτο μόνος σου». Συνδυασμένα με τη χαρά της δημιουργίας, της μάθησης και της απόκτησης ενός αντικειμένου που εναλλακτικά ίσως δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε, θα πείσουν και τον πλέον επιφυλακτικό αναγνώστη ότι αξίζει να κάνει μία δοκιμή και να ανοίξει την εργαλειοθήκη του!
* DIY = do it yourself
ΠΗΓΗ: kalyterizoi.gr
Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...