kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Sextortion: Η νέα διαδικτυακή απειλή σεξουαλικής εκβίασης...

Sextortion
Τι είναι και πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα όλο και περισσότερα κρούσματα σεξουαλικής εκβίασης (sextortion) μέσω διαδικτύου ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των ανήλικων χρηστών που δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο.

Σε γενικές γραμμές το sextortion, είναι ο εκβιασμός που περιλαμβάνει υλικό σεξουαλικής φύσης αλλά μπορεί να πάρει και διάφορες άλλες μορφές.

001 puzle

Το διαδικτυακό αυτό έγκλημα, υπάρχει εδώ και χρόνια ωστόσο τους τελευταίους μήνες παρατηρείτε μια αύξηση του φαινομένου. Οι στόχοι είναι τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, ενήλικοι και ανήλικοι.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει είναι τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, καθώς τα θύματα ντρέπονται συνήθως να μιλήσουν.

Το φαινόμενο είναι συχνό στα social media, όσο και εφαρμογές μηνυμάτων αλλά και online dating. Οι κάμερες κάνουν πολύ εύκολο το γεγονός να τραβήξει κάποιος τον εαυτό του ή να τον τραβήξουν κρυφά.

Με την επικράτηση των εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να προσέξει.

Tι ακριβώς είναι το sexortion

To FBI χαρακτηρίζει το sexortion ως ένα «σοβαρό έγκλημα που συμβαίνει όταν κάποιος σε εκβιάζει να μοιραστεί διαδικτυακά σεξουαλικό υλικό χωρίς την έγκριση σου, με αντάλλαγμα λεφτά ή σεξουαλικές χάρες».

Συνήθως ο εκβιαστής έχει κάποιο ευαίσθητο υλικό όπως φωτογραφίες ή βίντεο από το θύμα και απειλεί ότι θα το μοιράσει σε φίλους και οικογένεια ακόμα και συνάδελφους του θύματος αν δεν κάνουν σεξ ή δεν του δώσει χρήματα. Ένα εικονογράφημα φτιαγμένο από την ιστοσελίδα Thorn, εξηγεί πως το 45% των δραστών πραγματοποίησαν τις απειλές τους.

Sextortion

Ένα άλλο εικονογράφημα βασισμένο σε έρευνες δείχνει ότι τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες. Ωστόσο δείχνει πως τα περισσότερα θύματα υπέκυψαν σε σεξουαλικές χάρες και όχι σε ανταλλαγή χρημάτων.

Sextortion

Όταν ο εκβιασμός έρχεται να κάνει με λεφτά τότε φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων ανήκει σε άνδρες. Μάλιστα στη Βρετανία αρκετές αυτοκτονίες οφείλονται στο sextortion.

Στις Φιλιππίνες, στη Ρουμανία και στο Μαρόκο, οι δράστες στοχεύουν σε άντρες ακόμα και σε αυτούς των ειδικών δυνάμεων, δείχνοντας γυναίκες που ψάχνουν για μια σεξουαλική περιπέτεια.

Μάλιστα δημιούργησαν και τηλεφωνικά κέντρα στα οποία κάνουν την δράση τους.

To Sextortion προκαλεί ανησυχία

Το 2018, το FBI έλαβε πάνω από 13.000 καταγγελίες. To 2017 στη Βρετανία υπήρξαν πάνω από 1.300 υποθέσεις, τρεις φορές περισσότερο από το 2015 και αυτές ήταν μόνο οι περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί.

Το φαινόμενο αυξάνεται λόγω της της ελκυστικής του φύσης. Μάλιστα τα θύματα είναι πολύ πιθανόν να πληρώνουν προκειμένου να γίνουν περίγελος σε οικογένεια, φίλους και δουλειά.

Τα είδη του φαινομένου

Μέσω email

Ένα email έρχεται στο θύμα, ότι κατέχουν τον κωδικό του, με τον κωδικό του να γράφεται στο email για να πειστεί. Τον εκβιάζουν ότι θα δώσουν βίντεο και φωτογραφίες.

Social media

To cyber σεξ είναι ευρέως διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια τόσο και οι γνωριμίες μέσω site γνωριμιών.

Χακαρισμένοι λογαριασμοί

Αν έχετε στείλει ποτέ πιο…ιδιαίτερες φωτογραφίες σας στα social media υπάρχουν πάντα αποθηκευμένες εκεί και μπορούν να πέσουν σε λάθος χέρια.

Χακαρισμένες κάμερες

Είναι μια από τις πιο σοκαριστικές περιπτώσεις, καθώς χακάρουν την κάμερα του υποψήφιου θύματος και παίρνουν τον έλεγχο της συσκευής τους.

Πώς να το αποφύγετε

  • Κάνετε έλεγχο με τον ποιον πραγματικά μιλάτε
    Σίγουρα δεν είναι όλες οι περιπτώσεις κακές, ωστόσο πάντα θα πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο για το άτομο το οποίο μιλάτε και αν είναι πραγματικά αυτό.
  • Ποτέ μην στέλνετε βίντεο και φωτογραφίες
    Σίγουρα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αποφασίζεται να στείλετε ένα τόσο ευαίσθητο υλικό σε κάποιον που δεν γνωρίζετε πραγματικά.
  • Μην ανοίγετε email από άγνωστους αποστολείς
  • Χρησιμοποιείστε ισχυρού κωδικούς
  • Κλείστε τις κάμερες των συσκευών σας όταν δεν τις χρησιμοποιείτε

ΠΗΓΗ: https://www.csii.gr/sextortion-η-νέα-διαδικτυακή-απειλή-σεξουαλικ/

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 249 guests και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...