kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Αρχαίοι Ολυμπιονίκες τότε και... σήμερα!!!

Ολυμπιονίκες

Κόροιβος (Ομάδα βόλεϊ στην Αμαλιάδα)

Ο Κόροιβος ήταν ένας ταπεινός φούρναρης και αθλητής από την Ήλιδα, που κέρδισε τον αγώνα δρόμου ενός σταδίου στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 776 π.Χ.. Ο αγώνας αυτός αποτελούσε το μοναδικό αγώνισμα στίβου στις πρώτες 13 Ολυμπιάδες και ο Κόροιβος υπήρξε ο πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιονίκης. Ο τάφος του βρισκόταν στα σύνορα της Ήλιδας και πάνω του υπήρχε επιγραφή αναφερόμενη στη νίκη του αυτή.

Δαϊκλής (Ομάδα μπάσκετ της Καλαμάτας)

Όπως γνωρίζουμε οι Ολυμπιονίκες στεφανώνονταν με αγριελιά αλλά όχι από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό καθιερώθηκε από την 7η Ολυμπιάδα (752 π.Χ.) και πρώτος Ολυμπιονίκης που πήρε στεφάνι αναφέρεται ο Μεσσήνιος Δαϊκλής που νίκησε στο στάδιον. Το στεφάνι αυτό ήταν η πιο λατρευτή επιδίωξη των Ελλήνων.

Όρσιππος (Ομάδα TAE KWON DO στα Μέγαρα)

Μεγαρέας Ολυμπιονίκης, ο οποίος εικάζεται ότι πήρε μέρος στην 15η (720 π. Χ) ή στην 32η (652 π.Χ) Ολυμπιάδα. Ο Όρσιππος ο Μεγαρεύς συμμετείχε στο αγώνισμα του δρόμου. Τερμάτισε πρώτος ,αφού έτρεξε απόσταση ενός σταδίου. Η απόσταση αυτή υπολογίζεται σε 184,9 μ. Μέχρι την εποχή του Όρσιππου οι αθλητές έτρεχαν φορώντας το περίζωμα, ένα ιμάτιο δεμένο γύρω από τη μέση τους . Ο Όρσιππος όμως , συνειδητοποίησε ότι ιμάτιο αυτό περιόριζε την ορμή και την ταχύτητα του, γι' αυτό στα τελευταία μέτρα το έλυσε και τερμάτισε γυμνός.

Πυθαγόρας (Ομάδα ποδοσφαίρου στη Σάμο)

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον Πυθαγόρα τον Σάμιο σαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Αρχαίας Ελλάδας κυρίως σαν φιλόσοφο και μαθηματικό. Ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Πυθαγόρας πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και νίκησε στη πυγμαχία.

Μίλων (Ομάδα μπάσκετ της Αθήνας)

Ο Μίλων ήταν γιος του Διοτίμου, έζησε τον 6ο αι. π.Χ. και αναδείχτηκε για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης παίδων . Στη συνέχεια ,είχε ακόμη πέντε ολυμπιακές νίκες στην πάλη ανδρών. Νίκησε επτά φορές στα Πύθια, εννέα στα Νέμεα και δέκα στα Ίσθμια. Υπήρξε ο σπουδαιότερος από τους Κροτωνιάτες αθλητές και ένας από τους πιο ξακουστούς του αρχαίου κόσμου. Ο Μίλων έζησε ένδοξα, αλλά το τέλος του ήταν τραγικό. Σε μία βόλτα του στο δάσος είδε έναν κορμό δέντρου, που μόλις είχε κοπεί, με σφήνες μπηγμένες μέσα για να τον ανοίξουν. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να τον ανοίξει, αλλά, καθώς προσπαθούσε, οι σφήνες πετάχτηκαν και τα χέρια του παγιδεύτηκαν μέσα στον κορμό. Δεν κατάφερε να απελευθερωθεί και, όταν ήρθε η νύχτα, τον σκότωσαν τα αγρίμια.

Εργοτέλης (Ομάδα ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο Κρήτης)

Ο Εργοτέλης είναι μια από τις πιο συμπαθητικές ομάδες της Superleague και το όνομα του το έχει πάρει από τον Αρχαίο Ολυμπιονίκη. Ο Εργοτέλης συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 472 π.χ. και νίκησε στον δόλιχο (αγώνας δρόμου απόστασης δύο σταδίων). Όσο αφορά τον τόπο καταγωγής του υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία αναφέρει ότι ήταν κρητικός και η άλλη ότι η γενέτειρα του είναι η Ιμέρα της Σικελίας.

Διαγόρας (Ομάδα ποδοσφαίρου στη Ρόδο)

Ο Διαγόρας ο Ρόδιος ήταν Ολυμπιονίκης και γενάρχης Ολυμπιονικών. Θεωρείται ο κορυφαίος πυγμάχος της αρχαιότητας. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Ιαλυσού (αρχαίας ροδιακής πόλης). Πρόγονός του ήταν επίσης και ο Μεσσήνιος ήρωας Αριστομένης. Νίκησε στο αγώνισμα της πυγμαχίας στην 79η Ολυμπιάδα το 464 π.Χ. Την νίκη του εξυμνεί ο Πίνδαρος στον Ζ' Ολυμπιόνικο. Ο Διαγόρας ήταν επίσης περιοδιονίκης (νικητής και των τεσσάρων πανελλήνιων αγώνων). Σε προχωρημένη ηλικία το 448 π.Χ. ήταν παρών στην Ολυμπία όταν οι γιοί του Δαμάγητος και Ακουσίλαος στέφθηκαν Ολυμπιονίκες. Λέγεται ότι αμέσως μετά την ανακήρυξή τους σε Ολυμπιονίκες, οι γιοί του ανέβασαν τον πατέρα τους στους ώμους τους και τον περιέφεραν θριαμβευτικά στο στάδιο. Τότε ένας από τους θεατές αναφώνησε Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Όλυμπον αναβήση (Ώρα να πεθάνεις πια Διαγόρα, μην περιμένεις να ανέβεις και στον Όλυμπο) και ο Διαγόρας εν μέσω των επευφημιών και πλήρης ευδαιμονίας άφησε την τελευταία του πνοή. Ολυμπιονίκης στέφθηκε και ο τρίτος γιος του Δωριέας καθώς και τα εγγόνια του Ευκλής και Πεισίροδος, γιοι των θυγατέρων του Καλιπάτειρας και Φερενίκης.

Φιλιππος Β΄ (Ομάδα χάντμπολ της Βέροιας)

Ο Φίλιππος ο Β΄ ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο βασιλιάς που έκανε το κράτος της Μακεδονίας γνωστό σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Ο Βασιλέας Φίλιππος Β΄ αναδείχθηκε τρεις φορές Ολυμπιονίκης. Στην 106η Ολυμπιάδα, το 356 π.Χ. έτρεξε με το άλογό του. Στην 107η Ολυμπιάδα, το 352 π.Χ. έτρεξε με τα τέθριππά του. Στην 108η Ολυμπιάδα, το 348 π.Χ., νίκησε στη συνωρίδα.

ΠΗΓΗ: SportNooz.gr

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...