kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Ο πύργος του Άιφελ - 10 πράγματα που δεν γνωρίζετε

Ο πύργος
Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Με ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης το 1931. Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Και το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.

Ο πύργος έχει χρησιμοποιηθεί και για πολλές σκηνές ταινιών.

Ιστορία

Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1887 και 1889 ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Uneversell αλλά και επ'ευκαιρία της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής Επανάστασης. Συνολικά 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου παρασκευασμένου σε φούρνους puddling με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια, με μια στατική μελέτη του Maurice Koechlin.

001 puzle

Ο Άιφελ βοήθησε τους μηχανικούς Émile Nouguier και Maurice Koechlin και τον αρχιτέκτονα Stephen Sauvestre. Ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν μεγάλος καθώς, σε αντίθεση με σύγχρονους ουρανοξύστες, ο πύργος ήταν σε ανοιχτό πλαίσιο, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο όροφο εκτός από δύο πλατφόρμες. Ωστόσο επειδή ο Άιφελ είχε λάβει προληπτικά μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κινητών ικριωμάτων, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και διαχωριστικών πλεγμάτων, μόνο ένας άνθρωπος πέθανε. Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889.

Ο πύργος επικρίθηκε πολύ από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μωπασσάν λέγεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο. Σήμερα, ο Πύργος ευρέως θεωρείται ότι είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι της διαρθρωτικής τέχνης.

Ένα από τα μεγάλα κλισέ των Χολιγουντιανών ταινιών είναι ότι η θέα από κάθε παριζιάνικο παράθυρο περιλαμβάνει τον πύργο.

Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη· προοριζόταν για να διαλυθεί το 1909, όταν η ιδιοκτησία του θα είχε επανέλθει στον Δήμο Παρισιού. Η πόλη είχε προγραμματίσει να τoν γκρεμίσει (μέρος των αρχικών κανόνων του διαγωνισμού για ένα πύργο ήταν πως μπορούσε εύκολα να κατεδαφιστεί) αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.

Υλικά κατασκευής του πύργου

Η μεταλλική κατασκευή του Πύργου του Άιφελ ζυγίζει 7.300 τόνους, ενώ η όλη δομή, συμπεριλαμβανομένων των μη μεταλλικών στοιχείων, ζυγίζει περίπου 10.100 τόνους. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η κορυφή του πύργου μπορεί να στραφεί μακριά από τον ήλιο μέχρι 18 cm (7,1 in), λόγω της θερμικής διαστολής του μετάλλου στην πλευρά που βρίσκεται ο ήλιος.

Εκτιμήσεις του ανέμου

Κατά την στιγμή που χτίστηκε πολλοί έμειναν άναυδοι από το τολμηρό σχήμα του. Ο Άιφελ και οι μηχανικοί του σαν έμπειροι κατασκευαστές γεφυρών, κατάλαβαν πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε ο άνεμος, και ήξεραν πως αφού ήθελαν να φτιάξουν την μεγαλύτερη δομή στον κόσμο έπρεπε να είναι σίγουροι πως θα αντέχει στον άνεμο.

10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον Πύργο του Άιφελ

1. Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε μέσα σε δύο χρόνια, δύο μήνες και πέντε ημέρες, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 1889.

2. Ήταν προγραμματισμένο να μείνει στη θέση του μόνο για 20 χρόνια. Ο Gustave Eiffel κανόνισε να χτιστεί ο πύργος, ειδικά για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη Γαλλική επανάσταση.

3. Δεν είχε πάντα το χρώμα που βλέπουμε σήμερα. Αρχικά βάφτηκε κίτρινος το 1889 και από το 1954 μέχρι και το 1961 καφέ.

4. Από το 1920 μέχρι και το 1930, ο Πύργος του Άιφελ λειτουργούσε σαν σταντ για διαφημιστικά. Η μια του μεριά ήταν γεμάτη από διαφημιστικές αφίσες της Citroën. Καμία άλλη μάρκα όμως δεν χρησιμοποίησε το μνημείο για να αναρτήσει τις διαφημίσεις της.
5. Στην αρχή οι Γάλλοι λάτρευαν να τον μισούν. Τον χαρακτήριζαν τερατούργημα και πολλοί, ανάμεσα τους ήταν αρχιτέκτονες και διανοούμενοι, είχαν μαζέψει υπογραφές εναντίον του.

6. Έπαιζε σημαντικό ρόλο στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και πιο συγκεκριμένα στη Μάχη του Μάρνη, το 1914. Στέλνανε σινιάλα από τη κορυφή του πύργου του Άιφελ στους Γάλλους στρατιώτες.

7. Το 1889, η Γαλλική εφημερίδα Le Figaro έστησε στον δεύτερο όροφο του πύργου του Άιφελ, το τυπογραφείο της.

8. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται ο πύργος του Άιφελ αυξομειώνεται. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει το χειμώνα είναι 4-8 ίντσες πιο κοντός.

9. Είναι το πρώτο σε επισκέψεις μνημείο, στο οποίο πρέπει να πληρώσεις είσοδο. Το επισκέπτονται περι τις 7000 επισκέπτες καθημερινά. Φανταστείτε ότι το Empire State Building μετρά 3.5 million επισκέπτες κάθε χρόνο.

10. Κάθε βράδυ φωτίζει ολόκληρη την πόλη. Το καλύτερο σημείο για να τον απολαύσετε φωτισμένο είναι από τη πλατεία του Trocadéro.

ΠΗΓΕΣ:

  • el.wikipedia.org
  • clickatlife.gr
Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...