kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Ποιες είναι οι πιθανότητες να συναντήσει κάποιος την αδελφή ψυχή;

Συνάντηση με Ε.Τ...Οι πιθανότητες να συναντήσει κάποιος την αδελφή ψυχή είναι ελάχιστα περισσότερες από το να έρθει σε επαφή με έναν εξωγήινο.Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στη Βρετανία που κατέφυγε στην επιστήμη των μαθηματικών για να βρει την ιδανική σύντροφο.

Το αποτέλεσμα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό, αλλά από μια άποψη εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολη υπόθεση η αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου. Τι κοινό, όμως, μπορεί να έχουν οι ιδανικοί σύντροφοι με τους εξωγήινους;Η απάντηση είναι ότι βασίζονται στον ίδιο μαθηματικό τύπο.

Ο Πίτερ Μπέικους, μεταπτυχιακός φοιτητής στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, βασίστηκε στη διάσημη εξίσωση του Αμερικανού αστροφυσικού Φρανκ Ντρέικ, ο οποίος το 1961 συνδύασε διάφορες παραμέτρους για να υπολογίσει τον αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών και με τους οποίους ο άνθρωπος είχε κάποιες πιθανότητες να έρθει σε επαφή. Ο 31χρονος επιστήμονας πίστεψε ότι σε εκείνον τον μαθηματικό τύπο θα έβρισκε την αιτία της μοναξιάς του και με αυτό το σκεπτικό άρχισε μια εργασία με τίτλο «Γιατί δεν έχω σύντροφο». Εκεί ήθελε να εξηγήσει γιατί επί τρία χρόνια αναζητούσε τον έρωτα χωρίς να τον βρει ξεκινώντας από την προϋπόθεση ότι το πρόβλημα δεν ήταν συναισθηματικής φύσης αλλά καθαρά μαθηματικής.

Τα κριτήρια
Η πρώτη παράμετρος που έθεσε ο Μπέικους ήταν η προσωπική του κατάσταση, «άνδρας μόνος, 31 ετών, πτυχιούχος». Το ζητούμενο ήταν «γυναίκα, μεταξύ 24 και 34 χρόνων, ελκυστική, πτυχιούχος, κάτοικος Λονδίνου». Ασφαλώς, τα κριτήρια ήταν υποκειμενικά: «Είμαι ετεροφυλόφιλος, αλλά ο καθένας που θέλει να χρησιμοποιήσει την εξίσωση μπορεί να αλλάξει το φύλο. Προτιμώ μια γυναίκα που ζει στο Λονδίνο γιατί η απόσταση περιπλέκει τα πράγματα, ενώ εξοικονομώ το εισιτήριο του τρένου. Ψάχνω μια κοπέλα πάνω- κάτω συνομήλικη, γιατί αντίθετα από εμένα οι 20χρονες έχουν διαβάσει τo Τwilight. Κι έπειτα δεν ξέρω ποιοι είναι οι «Jonas Βrothers», επισημαίνει στην εργασία του. Το αποτέλεσμα της εξίσωσης δεν προσφέρει πολλές προοπτικές- τουλάχιστον για κάποιον νέο, μορφωμένο άνδρα που ζει στο Λονδίνο. Από τις 30 εκατ. γυναίκες στη Βρετανία μόλις οι 26 κάνουν για τον μεταπτυχιακό φοιτητή, εάν υπολογισθούν οι δεσμευμένες και εκείνες που θα τον έβρισκαν ελκυστικό («απελπιστικά χαμηλές πιθανότητες») με ή χωρίς τη βοήθεια των μαθηματικών. «Ένας σαν κι εμένα έχει 0,0000034% πιθανότητες να συναντήσει την ιδανική σύντροφο μια νύχτα στο Λονδίνο. Ή 1 προς 285.000 πιθανότητες», ήταν το συμπέρασμα του Μπέικους.

Το συμπέρασμα
Περίπου αυτό ήταν το συμπέρασμα του Φρανκ Ντρέικ τη δεκαετία του 1960 όταν ο Αμερικανός αστροφυσικός αναζητούσε εξωγήινους πολιτισμούς. Με βάση την εξίσωσή του υπολόγισε την πιθανή ύπαρξη περίπου 10.000 εξωγήινων μορφών ζωής με τους οποίους ο άνθρωπος θα μπορούσε να έρθει σε επαφή στον γαλαξία. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι στο σύμπαν υπάρχουν από 200 έως 400 δισ. άστρα. Οι πιθανότητες της επαφής, επομένως, είναι μόλις 0,00000003%- κάτι σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όχι ότι τα πράγματα στη Γη είναι πιο εύκολα: Με βάση τις δύο εξισώσεις, οι πιθανότητες να βρει κανείς τον ιδανικό σύντροφο είναι μόλις 100 φορές περισσότερες από το να έρθει σε επαφή με έναν εξωγήινο. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής, πάντως, προτιμά να κοιτάζει τα πράγματα από την αισιόδοξη πλευρά τους: «Στην έρευνά μου υπάρχει ένα καλό νέο για τους σινγκλ: δεν είναι δικό σας λάθος!», σημειώνει. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», ο Μπέικους έχει εδώ κι έξι μήνες σύντροφο και μάλιστα όπως την ήθελε: Λονδρέζα, συνομήλικη, ελκυστική. Ενδεχομένως να είναι και εξωγήινη.

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 104 επισκέπτες και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...